Srbija dobila zeleno svetlo za kandidaturu za članstvo u EU

Izvor: Southeast European Times, 02.Mar.2012, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila zeleno svetlo za kandidaturu za članstvo u EU

Lideri EU odobrili su Srbiji u četvrtak status kandidata, nakon što je odluka o tome bila odložena u decembru zbog tenzija na Kosovu.

02/03/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 2.3.2012.

Kada je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU pre parlamentarnih izbora 2008. godine, zvaničnici u Beogradu nisu očekivali da će proći >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << četiri godine do odobrenja statusa kandidata.

Vladajuća koalicija, na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, odredila je ubrzanu evropsku integraciju kao cilj, ali je Kosovo -- koje Beograd smatra srpskom pokrajinom, uprkos proglašenju nezavisnosti u februaru 2008. godine -- predstavljalo problem na putu Srbije.

Srbija je uklonila poslednju prepreku kandidaturi samo nekoliko sati pre odluke EU u četvrtak (1. marta).

Srpski i rumunski zvaničnici postigli su dogovor oko vlaške manjine u Srbiji, što je bilo dovoljno da Bukurešt povuče uslove postavljene Beogradu. Detalji sporazuma, koji obuhvata oko 30.000 ljudi koje žive duž granice sa Rumunijom, nisu obelodanjeni.

Odluku je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj.

„Nadam se da će ovo ohrabriti Srbiju da preduzme dalje napore u cilju ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU. Takođe se nadam da će Beograd nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Srpski zvaničnici pozdravili su dobijanje statusa kandidata. Tadić je rekao da će kandidatura „otvoriti vrata“ za ekonomski napredak, ali da Srbiji predstoji „dosta posla“ u pogledu budućih koraka ka EU.

„Građani Srbije podneli su najveći teret reformi kako bi naša zemlja bila demokratskije, pravno regulisano društvo, koje poštuje ljudska i manjinska prava“, rekao je Tadić.

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, izjavio je da je ta odluka poruka međunarodnoj zajednici i stranim investitorima da je Srbija „na putu da postane uređena evropska zemlja“.

„Pored toga, status kandidata prekinuće trend pada podrške pridruživanju EU u zemlji, a otvoriće i nove mogućnosti za korišćenje novca iz evropskih predprijemnih fondova“, izjavio je Varga za SETimes.

Međutim, Vladimir Radomirović iz Centra za strateške alternative kaže da Srbija neće dobiti mnogo od same kandidature jer novac iz evropskih fondova može da se koristi samo za specifične vrste projekata.

„Srbija praktično nije dobila ništa od statusa kandidata za EU, kao što ni Makedonija i Crna Gora nisu dobile ništa. Status kandidata ne može da popravi lošu ekonomsku situaciju i ne može da spreči političku korupciju“, rekao je Radomirović za SETimes.

Ne misle baš sve stranke u Srbiji da je pridruživanje EU dobar koncept.

Opoziciona stranka bivšeg srpskog premijera Vojislava Koštunice Demokratska stranka Srbije (DSS) smatra da bi za Srbiju bilo najbolje da proglasi političku neutralnost, prekine evropsku integraciju i razvija samo ekonomske odnose sa Unijom.

Portparol DSS Petar Petković izjavio je za SETimes da je Srbija izgubila više od 500 miliona evra sprovođenjem SSP.

„Umesto da gubi zbog članstva u EU, Srbija treba -- kroz političku neutralnost -- da učvršćuje ekonomsku saradnju sa svim zemljama sveta“, rekao je Petković.

Dobijanje datuma početka razgovora o pridruživanju EU je sledeći korak na putu Srbije i svi se slažu da to znači i nove, teške kompromise.

Varga veruje da je realno očekivati da se Srbiji taj datum odredi u decembru, kako zbog teških zadataka koji predstoje, tako i zbog ekonomskih problema unutar same EU.

„Od Beograda će biti traženo da ostvari sve dogovore sa Prištinom, a tu je i zahtev za ukidanje institucija na severnom Kosovu. Mislim da naš sledeći korak prema EU neće biti lak“, rekao je Varga.

Radomirović se slaže.

„Prema izjavama zvaničnika EU, Srbija može da dobije datum za početak razgovora u decembru. Do tada će vodeće zemlje EU svakako tražiti da Beograd nastavi da postupa konstruktivno prema Kosovu, tačnije da ukine srpske institucije, a posebno one na severnom Kosovu.“

Građani takođe maju različita mišljenja o kandidaturi Srbije za EU.

Beogradski trgovac Milovan Brkić, 33, kaže da je kandidatura dobra vest.

„Bliži smo EU, a to može samo da bude dobro i ekonomski i politički“, izjavio je on za SETimes.

Advokat Milena Srdić, 30, ne slaže se. „Da li ćemo sada bolje živeti? Imati veće plate, više posla? Ne verujem da hoćemo, jer i sama EU ima velike finansijske probleme“, rekla je ona.

Dobivši status kandidata Srbija je uhvatila korak sa Makedonijom i Crnom Gorom, koje imaju status kandidata od 2005. i 2010. godine. Hrvatska treba da postane članica Unije sredinom 2013, a Bosna i Hercegovina je potpisala SSP 2008. godine. Unija je dala zeleno svetlo ove nedelje za studiju izvodljivosti koja će biti urađena za Kosovo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.