Srbija dobila  podršku EU za reformu pravosuđa

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila podršku EU za reformu pravosuđa

Srpska ministarka pravosuđa Snežana Malović izjavila je u Briselu da je evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding podržala dosadašnje korake Srbije u reformi pravosuđa.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka Malović su u susretu s komesarkom Reding razgovarali o dosadašnjoj reformi pravosuđa, koja će i ubuduće biti ostvarivana u saradnji s Evropskom komisijom.

Snežana Malović je naglasila da očekuje da će glavnina cele reforme i drugi ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zadaci biti obavljeni pre nego što u oktobru evropski komesar za proširivanje Štefan File objavi izveštaj Evropske komisije o ostvarenim reformama u Srbiji. To će biti presudno za odluku Saveta ministara Evropske unije da Srbiji odobri status kandidata za članstvo i datum početka pregovora o tome.

Srpska ministarka je naglasila da je komesarku Reding izvestila o promenama vezanim za opšti izbor sudija i tužilaca, izmenu procedure rada u civilnim i krivičnim postupcima, izmenana u postupku izvršenja, promeni organizacije rada, kao i o promeni svesti u javnosti prema tim pitanjima.

Komesarki za pravosuđe EK dati su na uvid i konkretni rezultati rada srpskih sudova, s obzirom na glavne postavljene ciljeve efikasnijeg rešavanja sudskih postupaka, snaženje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, isto kao i pospešenja priliva investicija, rekla je Malovićeva.

Ona je saopštila da je dogovoreno da srpske vlasti ubuduće tešnje sarađuju s direktoratom za proširivanje EU i direktoratom za pravosuđe u Evropskoj komisiji. U žiži razgovara je bilo i pitanje opšteg izbora sudija i tužilaca i procedura rada, a sagovornici u EK su pozdravili usvajanje zakonskog okvira za izbor Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca uz izmenjene procedure.

Srpska delegacija je dala na znanje komesarki Reding i način na koji su stvoreni zakonski uslovi za preispitivanje odluka prvog saziva Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Svi ovi koraci su pozdravljeni u Evropskoj komisiji i, dodala je ministarka Malović, ti koraci su preduzeti i biće ubuduće činjeni u saradnji s Evropskom komisijom.

Ministarka Malović je želela da podvuče da srpska vlada te reforme ne sprovodi isključivo zbog ulaska Srbije u članstvo EU, već i zbog podizanja kvaliteta života građana i njihove veće pravne sigurnosti.

"Ako budemo imali veću pravnu sigurnost, svakako ćemo imati i veći priliv investicija, čime ćemo imati i veći standard", rekal je Maklovićeva.

Ona je objasnila da u sklopu posebnog Akcionog plana za reformu pravosuđa, srpska vlada već radi sa ekspertima EK. Sa stručnjacima EK je rađeno i prilikom predlaganja zakona, a u sklopu izrade Akcionog plana su s tim ekspertima sarađivali i Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"To podrazumeva precizne korake kako oko izbora Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, tako i postupka preispitivanja", dodala je srpska ministarka pravosuđa. Ali, kako je posebno naglasila, velika većina tog posla treba da bude okončana pre nego što komesar EK Štefan File polovinom oktobra podnese izveštaj. Jer u tom izveštaju, rekla je Snežana Malović, "videće se naša spremnost da to pitanje rešimo".

"Duboko sam uverena", dodala je, "da će se u postupku preispitivanja, kad se budu vodili razgovori, prvenstveno sa neizabranim sudijama i tužiocima, videti na koji je način postupao Visoki savet sudstva u prvom sazivu". A to znači, kako je predočila, "na koji je način kriterijume stručnosti, dostojnosti i osposobljenosti (Visoki savet sudstva) primenio na svaki pojedinačan slučaj".

"Videće se da li su za to postojali razlozi ili ne, a ja sam sigurna u odluke koje smo donosili i verujem da će veliki broj tih odluka biti potvrđen", zaključila je ministarka Malović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MALOVIĆEVA DOBILA PODRŠKU EU ZA REFORMU PRAVOSUĐA

Izvor: Kurir, 01.Feb.2011

BRISEL - Srpska ministarka pravosuđa Snežana Malović izjavila je danas u Briselu da je evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding podržala dosadašnje korake Srbije u reformi pravosuđa. Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka Malović su u susretu s komesarkom..BRISEL - Srpska ministarka...

Nastavak na Kurir...

Društvo sudija pozdravlja nadzor EK u reformi pravosuđa

Izvor: EurActiv Srbija, 02.Feb.2011, 17:00

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević u sredu (2. februara) je pozdravila najavu da će se u nadzor reforme pravosuđa u Srbiji uključiti i direktorat Evropske komisije za pravosuđe. Srpska ministarka pravde Snežana Malović izjavila je 1. februara u Briselu da je evropska komesarka...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.