Evropa nadgleda reformu sudstva

Izvor: Politika, 02.Feb.2011, 01:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa nadgleda reformu sudstva

U sprovođenje treće faze biće uključena Venecijanska komisija i neizabrane sudije, dogovoreno juče u Briselu

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel – Mirko Cvetković, premijer Vlade Srbije i Snežana Malović, ministar pravosuđa, sastali su se juče u Briselu sa Vivijen Reding, evropskim komesarom za pravosuđe i obavili tehničke razgovore o sprovođenju pravosudne reforme. Prema našim saznanjima reč je o drugoj od tri faze reformi koja bi trebalo da bude okončana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do kraja marta ove godine.

Komesar Vivijen Reding nije se oglasila povodom jučerašnjeg sastanka, a takođe niko iz njenog kabineta nije želeo da otkriva detalje razgovora sa delegacijom Srbije, tako da nismo bili u mogućnosti da saznamo imena i funkcije osoba koje će obavljati dužnost posmatrača pravosudne reforme u Srbiji.

Ubrzo po završetku sastanka naše delegacije sa Vivijen Reding i njenim saradnicima sedište EK u Briselu napustio je Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, pa pretpostavljamo da je i on prisustvovao razgovorima.

Druga faza reformi podrazumeva izbor članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Novi organi preispitaće zatim u trećoj fazi prethodne odluke i odgovoriti na žalbe neizabranih sudija. Žalbeni postupak nadgledaće posmatrači iz Evropske komisije, a u njegovo sprovođenje biće uključene i neizabrane sudije, kao i Venecijanska komisija.

Snežana Malović potvrdila je posle sastanka sa Redingovom da Srbija već sarađuje sa ekspertima Evropske komisije, kao i da je predlog zakona kojim se omogućava izbor VSS i DVT (prva faza) usaglašen sa njihovim preporukama. U saradnji sa EK izrađen je i poseban Akcioni plan reforme pravosuđa, a prema rečima Malovićeve sve informacije o pravosudnoj reformi biće dostupne javnosti.

Ona je istakla da reforma podrazumeva precizne korake, kako o pitanju izbora organa, tako i o pitanju postupka preispitivanja, a rok u kojem vlada planira da završi taj posao je kraj tekuće godine. Ipak, veliki deo posla trebalo bi da bude završena pre podnošenja izveštaja komesara Štefana Filea u oktobru, potvrdila je Malovićeva.

„Duboko sam uverena da će se u postupku preispitivanja, kada se budu obavljali razgovori, prvenstveno sa neizabranim sudijama i tužiocima videti na koji način je VSS u prvom sazivu postupao, na koji način je kriterijum stručnosti, dostojnosti i osposobljenosti primenio na svaki pojedinačni slučaj i videće se da li je za to postojalo razloga ili ne. Sigurna sam u odluke koje smo donosili i želim da verujem da će veliki deo tih odluka biti potvrđen”, naglasila je Malovićeva.

Ona je istakla da vlada ne sprovodi reformu isključivo zbog evropskih integracija i uslova koji su postavljeni da bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU i pozitivno mišljenje o započinjanju pregovora o pridruživanju, već pre svega za dobrobit građana Srbije.

Prema rečima premijera Cvetkovića završetak reforme pravosuđa i puna saradnja Srbije sa tribunalom u Hagu predstavljaju najveće izazove za Vladu Srbije na putu ka sticanju statusa kandidata za članstvo u EU i započinjanju pregovora o učlanjenju. On je rekao da veruje da će aktuelna vlada učiniti sve da postigne željene ciljeve i da će u tome uspeti, jer je to „u interesu ne samo Srbije već čitavog našeg regiona”.

Vladimir Jokanović

objavljeno: 02.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.