Srbija da konkretizuje odnos sa Hagom

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija da konkretizuje odnos sa Hagom

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da Srbija istovremeno mora da konkretizuje aktivnosti u komunikaciji sa Haškim sudom, da bi efikasno odgvorila na primedbe glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca, i da pronadje partnere u EU koji će joj omogućiti dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

"Previše je izgubiti 10 godina u svakodnevnom tumaranju od Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do Haga i nazad i naša država mora mnogo konkretnije reagovati na ocene Bramerca", rekao je Jovanović reagujući na izjavu Bramerca da lideri EU treba da održe pritisak na Srbiju da uhapsi ključnog haškog begunca, generala Ratka Mladića.

"Srbija pod hitno mora da uspostavi kontakt sa Haškim tužilaštvom i definiše mere kojima će se u potpunosti odgovoriti na iznete primedbe, da bi se deblokirao proceš približavanja EU i omogućilo Savetu ministara da tokom oktobra iznese pozitivan stav o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji" rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine.

Paraleno sa tim, dodao je Jovanović, Srbija mora naći partnere u EU koji će joj omogućiti status koji je imala Hrvatska u procesu pridruživanja u vreme dok je tragala za Antom Gotovinom.

Odgovarajući na pitanja vezana za jučerašnji sastanak lidera SNS i D S S Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice on je kazao da je "reč o političarima koji su uništili ovu zemlju, svaki na svoj način.

Prema njegovim rečima, poltika SNS se može razumeti samo kao politika koja ne bira sredstva da dodje na vlast.

Jovanović je kazao da LDP u ovom trenutku nema partnere u opoziciji za onu vrstu politike koja je Srbiji u ovom trenutku potrebna, ali i dodao da Srbiji nije dovoljna ni politika koju nudi vladajića koalicija "koja je prepuna unutrašnjih kontroverzi i stereotipa, nemoći…ali opstaje zbog nedostatka jasnih programa i idekja na opozicionoj sceni".

On je rekao da jučerašnji sastanak govori o "nemoći i Nikolića i Koštunice" da ponude razumljivu politiku i odgovore na probleme na koje vlast ne odgovara.

Lider LDP je naveo da se vidi želja naprednjaka da, bez obzira na cenu, dodju na vlast.

"Ne vidim kako će to uraditi, osim kroz koaliciju sa DS, a DS sa druge strane ne treba svoju vrednost da dokazuje tako što će negirati jednu takvu mogućnost već da kaže kakava je njena politika".

"Pošto su politike slične mislim da niko neće imati pravo da sutra bude iznenadjen činjenicom da oni mogu da saradjuju i u jednoj vladi. Ja time ne bih bio iznenadjen", rekao je Jovanović i dodao da ne veruje da bi takva koalicija išta dobro uradila.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Komunikacija sa Hagom

Izvor: B92, 21.Sep.2010

Beograd -- Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović je izjavio da bi vlasti u Srbiji trebalo što pre da uspostave komunikaciju sa Haškim tribunalom... Prema njegovom mišljenju, to treba da se uradi kako bi se otklonile primedbe koje je izneo glavni tužilac Haškog tribunala Serž...

Nastavak na B92...

Jovanović: Slične politike DS i SNS

Izvor: Danas, 21.Sep.2010

Srbija mora da u isto vreme konkretizuje dodatne aktivnosti u saradnji s Haškim tribunalom, kako bi u potpunosti odgovorila na primedbe tužioca Serža Bramerca, i da pronađe partnere u EU koji će joj omogućiti dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, izjavio je predsednik Liberalno-demokratske...

Nastavak na Danas...

Varga: Smirivanje euforije posle Bramercove ocene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2010, 13:12

NOVI SAD -..Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga izjavio je danas da postoji dobra šansa da naša kandidatura za članstvo u EU bude prosleđena Evropskoj komisiji, ali je dodao da to nije sigurno, imajući u vidu najnovije stavove glavnog tužitelja Haškog tribunala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.