Srbija će do 2020. biti deo Evropske unije

Izvor: Akter, 21.Dec.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će do 2020. biti deo Evropske unije

Srbija se opredelila da ide ka Evropskoj uniji ne samo na rečima, poglavlja su otvorena, rekla je Zorana Mihajlović

Plan Srbije je da do 2020. godine bude deo EU, a ne deo saveza bivših sovjetskih republika, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je naglasila da Srbija do sada, danas, a i u budućnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << treba da održava dobre odnose sa svima i sa Ruskom Federacijom, istakavši da neke članice EU možda imaju još bolje odnose sa Rusijom, nego što ima sama Srbija.

Mihajlović je  za Radio Slobodnu Evropu rekla da su u Vladi Srbije složni oko tog pitanja, da je sve što je urađeno prethodnih godinu dana, urađeno na putu ka EU.

"Otvorili smo poglavlja. Nije bilo lako. Normalizacija odnosa sa Kosovom i pregovori su bili teški, jesu teški, biće i nadalje teški, ali govore u prilog tome da je vlada imala plan i da je to htela da uradi", izjavila je ona.

Na opasku da su iskazane mnoge sumnje stručnjaka u zemlji i van nje u vezi procene premijera Srbije Alaksandra Vučića da će Srbija 2019. godine zatvoriti sva poglavlja, potpredsednica vlade je rekla da je bilo mnogo sumnji i pre godinu ipo dana kada je rečeno da će biti smanjen deficit i da će biti ostvaren pozitivni privredni rast, u trenutka kada je privredni rast bio negativan.

"Verujem da mi možemo 2019. godine da zatvorimo sva poglavlja. Sada sve zavisi samo od nas - da li će sva ministarstva da rade kako treba, da li će dovoljno da se udube i da imaju svoje timove, ne samo Kancelarija za evropske integracije i ne samo ministarka za evropske integracije, nego svi mi, u svakom od naših resora", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je, imajući u vidu raspoloženje u vladi i u ministarstvu koje vodi, sasvim sigurna da će se u tome uspeti.

Na pitanje da li vlada ima strategiju u vezi Kosova i Rusije, Mihajlović je rekla da niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo kao nezavisnu državu i da normalizacija odnosa ne znači priznavanje.

"Sve ono što ova vlada radi je pokušaj da naši građani žive na Kosovu na jedan dostojanstven i pristojan način. To je normalizacija odnosa unutar samog Kosova. Trenutna situacija na Kosovu pokazuje da nemamo baš normalizaciju odnosa", navela je Mihajlović i dodala da je za Srbiju od velikog značaja Zajednica srpskih opština.

"Srbija je, sve što je radila prethodnih meseci, radila zbog toga da bi Zajednica srpskih opština mogla u realnosti da funkcioniše i da našim ljudima pomogne da oni tamo mogu da žive", rekla je Mihajlović i dodala da normalizacija nije priznanje Kosova.

"Svi misle da je normalizacija priznanje Kosova i da ulazak Srbije u EU znači priznanje. Ni u jednom dokumentu to ne stoji, niti EU to traži do Srbije", navela je Mihajlović.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

MIHAJLOVIĆ: Srbija će do 2020. biti u EU

Izvor: Kurir, 21.Dec.2015

Srbija se opredelila da ide ka Evropskoj uniji ne samo na rečima, poglavlja su otvorena i plan Srbije je da do 2020. godine bude deo EU, a ne deo saveza bivših sovjetskih republika, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović...Mihajlović...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.