Srbi PRVI PUT čuli REČI LJUBAVI od državnika EU

Izvor: Mondo, 16.Jul.2019, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi PRVI PUT čuli REČI LJUBAVI od državnika EU"

Istoričar Predrag Marković smatra da će se prvi rezultati posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji videti u domenu kulturne saradnje.

Ocenjuje, međutim, da će "visoka diplomatija" kao što je pitanje Kosova ići sporije i teže, nego što bi to Srbija volela.

On je naglasio da sam nagoveštaj Makrona da će da prihvati kompromis Beograda i Prištine označava da se odustaje od politike svršenog čina da je Kosovo nezavisno.

Marković >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je za TV Pink istakao da je iznenađen "izlivom emocija" kakve su zabeležene tokom posete francuskog predsednika i primećuje da su Srbi prvi put čuli "reči ljubavi od jednog velikog evropskog državnika".

"Imali smo jedan sentimentalni pristup, pun emocija i želje da nas dirne. I uspeo je u tome", rekao je Marković i dodao da je Makronov govor na Kalemegdanu podsetio na čuveni govor Džona Kenedija u Berlinu, kada je izgovorio jednu rečenicu na nemačkom i po tome ostao zapamćen.

"Prisustvujemo rađanju velikog evropskog lidera koji se kandiduje za vođu Evrope. On je najmlađi predsednik Francuske posle Napoleona. Važno je što je naš predsednik uspeo da uspostavi dobar odnos sa takvim čovekom. Po svim parametrima ova poseta je izašla iz konvencionalnih granica i ima taj spoj francuskog i beogradskog šarma", rekao je Marković.

Podseća da je Makron uspeo da ubedi Francuze da glasaju za njega nudeći im demontažu socijalne države, jer je pristalica liberalne politike.

"On je uspeo da pobedi lavinom glasova, udararajući na ono što je Francuzima svetinja. On je neverovatno vešt čovek. To je pokazao i na Kalemegdanu i potpuno je osvojio srce Srbije. BIo je to događaj koji ćemo dugo pamtiti", rekao je on.

Naglašava da je Makronovu ljubaznost izazvalo i to što je Srbija otvorila put prema Rusiji i Kini i da je zbog toga istakao da ne treba sile van Evrope da utiču na rešavanje problema u Srbiji.

"Mi smo dobrom saradnjom sa Rusijom i Kinom povećali našu cenu", zaključio je on.

Makron napisao ĆIRILICOM: "Hvala srpskom narodu"Makronove poruke Srbiji: DAN ZA PAMĆENJE (FOTO,VIDEO)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Marković: Nagoveštaj Makrona da će da prihvati kompromis Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019

Istoričar Predrag Marković smatra da će se prvi rezultati posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji videti u domenu kulturne saradnje, a da će "visoka diplomatija" kao što je pitanje Kosova ići sporije i teže, nego što bi to Srbija volela...On je naglasio da sam nagoveštaj Makrona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.