Sprema se novi zakon o informisanju

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprema se novi zakon o informisanju

Beograd -- Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić izjavila je da će novi zakon o javnom informisanju biti u aprilu u skupštinskoj proceduri.

Predić je rekla da je taj zakon bitan da bi Srbija dobila datum za pregovore za ulazak u EU.

"Stigli smo do poslednje ruke nacrta koji bi trebalo da se pojavi sledeće nedelje", rekla je Predić na TV Pink, podsetivši da je radna grupa za izradu tog zakona sastavljena od eminentnih stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za medijsko pravo i novinara.

Ona je najavila da će o tom zakonu u martu biti održana četiri "okrugla stola" - u Novom Sadu, Novom Pazaru, Nišu i Beogradu posle čega će radna grupa sklopiti zakon koji će proslediti ministru i vladi.

Predić je istakla da, prema medijskoj strategiji, postoji obaveza da država izadje iz vlasništva medija i da bi trebalo da se pokaže transparentnost vlasništva u medijima.

Ona je najavila da će biti donet registar koji će propisivati norme u toj oblasti i u koji će se upisivati vlasnici u medijima.

Prema njenim rečima, poslednji popis je pokazao da ima 1.200 medija upisanih u registar, a novi zakon "ući će dublje u vlasničku transparentnost".

Ona je istakla da se radi i na posebnom zakonu o elektronskim medijima i javnim servisima koji će obuhvatiti i pitanje kako će gradjani finansirati javni servis.

Na pitanje o TV Čačak koja je bila privatizovana i ubrzo posle toga ugašena zbog nedostatka novca, Predić je odgovorila da cilj nije da se privatizuje po svaku cenu i da je do sada samo jedna privatizacija u medijima - radija u Srbobobranu, bila uspešna.

Upitana o izveštavanju medija o aferi sa mlekom, Predić je istakla da se kod gradjana podiže tenzija i unosi nemir i da bi svaki urednik trebalo da vodi računa o kodeksu novinarstva.

Predić, koja je i potpredsednica SDPS, rekla je da je u odličnim odnosima sa ministrom kulture i informisanja Bratislavom Petkovićem.

Na pitanje o navodima u medijima da lider LDP-a Čedomir Jovanović ovih dana razgovara i sa predsednikom SDPS-a Rasimom Ljajićem radi mogućeg formiranja nove partije, Predić je odgovorila da bi to pitanje trebalo postaviti samom Ljajiću.

"Mi nemamo takva saznanja", dodala je Predić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon o informisanju bitan za dobijanje datuma za pregovore

Izvor: Studio B, 22.Feb.2013

Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić izjavila je danas da će novi zakon o javnom informisanju biti u aprilu u skupštinskoj proceduri. ..Predić je rekla da je taj zakon bitan da bi Srbija dobila datum za pregovore za ulazak u EU..."Stigli smo do poslednje ruke nacrta...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.