Sprečiti tragedije poput Lampeduze

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečiti tragedije poput Lampeduze

Brisel -- Evropska komisija poziva zemlje EU da pojačaju napore kako bi se izbegle tragedije poput današnje kod ostrva Lampeduza gde se udavilo 94 imigranta iz Somalije.

Oni su pokušali da se domognu italijanske obale.

"Evropa mora da pojača napore za sprečavanje ovakvih tragedija i pokaže solidarnost sa imigrantima, ali i sa zemljama koje su suočene sa talasom izbeglica", saopštila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je istakla da Evropa mora da poboljša procedure za identifikaciju i pomoć brodovima u opasnosti i ukazala na značaj saradnje sa zemljama porekla ili tranzita izbeglica.

Komesarka je podsetila na nedavni sporazum EU s Marokom vezano za imigrante i izrazila nadu da će slični sporazumi biti postignuti sa ostalim zemljama regiona uključujući i Tunis.

"Potrebna nam je čvrsta migraciona politika", rekao je novinarima komesarkin portparol Mikele Čerkone.

Najmanje 94 imigranta udavila su se jutros kod ostrva Lampeduza, na jugu Italije, kada je potonuo njihov brod. Do sada je spasena 151 osoba.

Brod, na kojem se nalazilo 500 imigranata iz Somalije, najpre se zapalio, a onda potonuo.

Papa Franja je ocenio da ta nesreća predstavlja "sramotu" i pozvao vernike da se mole za žrtve današnje nesreće i "za sve izbeglice" u svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.