Sporazum nije savršen, alternativa je skok u nepoznato

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum nije savršen, alternativa je skok u nepoznato"

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je skeptične britanske poslanike da podrže njen dogovor s EU o Bregzitu.

Ona je pozvala uz poruku da predlog sporazuma nije savršen, ali da je alternativa skok u nepoznato.

Mej je u suštini pozvala poslanike da prihvate dogovor zarad birača, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Premijerka Velike Britanije i 27 lidera EU potpisali su juče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovor o Bregzitu posle više od godinu i po teških pregovora. To je bio dan za koji su mnogi sumnjali da će ikada doći, ali Mej nije delovala trijumfalno kada se danas obratila parlamentu.

Desetine poslanika, i iz opozicije i iz primijerkine Konzervativne partije, najavili su da će glasati protiv dogovora. Odbacivanje dogovora u parlamentu gurnulo bi Veliku Britaniju u političku krizu i potencijalna finansijska previranja nekoliko nedelje pre nego što treba da izađe iz EU 29. marta.

"Niko ne zna šta će se desiti ako ne prođe ovaj dogovor", rekla je Mej u donjem domu.

Ona je dodala da parlament u narednim nedeljama treba detaljno da prouči dogovor i raspravlja o njemu, da sasluša šta govore birači i onda da odluči vodeći računa o nacionalnom interesu.

Britanski parlament bi trebalo da glasa u decembru, najverovatnije oko 10. decembra. Do tada Mej planira užurbanu dvonedeljnu kampanju kako bi ubedila javnosti i poslanike da dogovor donosi ono što su glasači odlučili na referendumu 2016. o izlasku iz EU "dok obezbeđuje bliske ekonomske i bezbednosne odnose" s najbližim susedima.

Posle njene odbrane dogovora u parlamentu usledile su kritike, od vatrenih zagovornika Bregzita, proevropskih poslanika, kao i od ranije lojalnih poslanika.

Dogovor predviđa da će u prelaznom periodu do kraja 2020. Velika Britanija biti izvan EU, ali da će nastaviti da poštuje njene propise i obaveze iako ne može na njih da utiče.

Lider laburista Džeremi Korbin je rekao da će zbog nesmotrenog dogovora Velika Britanija biti u lošijoj poziciji, "bez prava glasa o pravilima EU i bez izvesnosti za budućnost".

On je dodao da je prihvatanje dogovora "akt nacionalnog samopovređivanja".

Mej je rekla da je postizanje sporazuma zahtevalo da se obe strane odreknu nečega - "to je u prirodi pregovora", ali da je britanskom narodu muka od beskonačnih debata o Bregzitu i da bi podrška dogovoru omogućila da se zemlja ujedini.

Većina poslanika ipak ne deluje uvereno u njen dogovor. Destine konzervativnih poslanika su najavile da će odbaciti dogovor bilo zato što žele oštriji ili blaži raskid s EU. Severnoirski unionisti, koji obezbeđuju većinu vladi, kao i glavne opozicione partije, takođe se protive sporazumu.

Ministar za Bregzit Stiven Barkli priznao je da će glasanje biti izazov i ocenio da će Velika Britanija biti u "nemirnim vodama" ako parlament odbaci dogovor.

I Velika Britanija i EU ostaju pri stavu da se ne može opet pregovarati o dogovoru. Protivnici dogovora se takođe ne slažu oko toga šta će se desiti ako ga parlament odbaci. Jedni traže izbore, drugi novi referendum, dok neki kažu da treba napustiti EU bez ikakvog dogovora, za šta mnogi kažu da bi bila katastrofa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.