Spoljnopolitički odbor EP usvojio rezoluciju o Srbiji

Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoljnopolitički odbor EP usvojio rezoluciju o Srbiji

BRISEL – Srbija je ostvarila napredak, a njena vlada je odlučna da sprovede strukturne reforme bitne za članstvo u Evropskoj uniji, mada je još nužno ojačati bitno važnu vladavinu prava, navodi se u predlogu rezolucije koju je danas u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor (SPO) Evropskog parlamenta(EP).

Evropski parlament treba da u martu glasa o toj rezoluciji.

Predlog rezolucije je usvojen sa 50 glasova „za”, četiri „protiv” i dva uzdržana glasa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a u predloženim amandmanima nisu usvojeni zahtevi hrvatskih poslanika da se srpskom tužilaštvu ospori pravo da istražuje i podiže optužnice za zločine na području bivše Jugoslavije.

Prihvaćeni su amandmani hrvatskih i još nekolicine drugih poslanika kojima se od vlasti Srbije traži da ulože veće napore za rasvetljavanje sudbine nestalih u ratnim sukobima 1990-ih godina.

Zahtev hrvatskih poslanika da Srbija izmeni zakon koji omogućava istragu zločina u regionu, kao i da izruči Hrvatskoj i u nadležnost hrvatskog sudstva prenese postupak protiv hrvatskog državljanina Veljka Marića, kome se za zločine sudi u Beogradu, juče u raspravi u SPO EP nije dobio podršku poslanika.

Taj zahtev osporio je i zvaničnik Evropske komisije Sajmon Morđu koji je predočio da bi to značilo menjanje uslova za pregovore Srbije o prijemu u EU.

U predlogu rezolucije EP se navodi da je temeljito sprovođenje „pravne tekovine” EU, evropskih zakona i politika za Srbiju i dalje ključni pokazatelj uspešnosti procesa evropske integracije.

U ovom dokumentu se ističe da poglavlje 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, kao i poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost treba otvoriti u ranoj fazi pregovora o članstvu EU i Srbije.

Takođe se podstiču Beograd i Priština da nastave dijalog i primenu postignutih dogovora i podvlači da je okvirom za pregovore o članstvu Srbija-EU „utvrđeno da se uporedo s opštim napretkom pregovora mora ostvarivati pomak u normalizaciji odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35”.

Poglavlje 35 treba otvoriti na početku pregovora, navodi se u nacrtu rezolucije EP.

Evroposlanici pozivaju Srbiju i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji.

U dokumentu se izražava „žaljenje što Srbija, kada je to od nje bilo zatraženo, nije uskladila svoje odluke s odlukama Saveta ministara EU kojima se uvode restriktivne mere protiv Rusije”.

Prema usvojenom predlogu rezolucije EP, reforma pravosuđa mora se dovršiti kako bi se zajamčila potpuna nezavisnost i nepristranost sudija i tužilaca, a za to je potrebna i dopuna ustava.

Parlamentarci EU pozdravljaju „snažan politički podstrek” koji se u Srbiji daje bitki protiv korupcije i primeni preporuka Grupe država za suzbijanje korupcije (GRECO).

Uz navođenje da je pokrenuto nekoliko istraga o korupciji na visokoj ravni, primećuje se da „treba pospešiti i potpuno primeniti pravni okvir za borbu protiv korupcije”.

Takođe se upozorava da su slučajevi „odavanja informacija medijima o istragama u toku, čime se krši pretpostavka nevinosti, ozbiljan razlog za zabrinutost i trebalo bi ih istražiti i pokrenuti sudski postupak u skladu sa zakonom”.

Evropski parlament „pohvaljuje rad nezavisnih regulatornih tela i njihov doprinos poboljšanju pravnog okvira i većem stupnju odgovornosti državnih institucija”, uz napomenu da se „preporuke nezavisnih regulatornih tela moraju slediti, a njihova nezavisnost poštovati”.

Takođe pozdravljaju i traže sprovođenje usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim radiodifuzionim uslugama i poziva na njihovo sprovođenje.

Poslanici EU navode da su „zabrinuti zbog pretnji novinarima... i sve gorih uslova za potpuno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji naglašavaju potrebe potpune transparentnosti medijskog vlasništva”.

Po dokumentu Evropskog parlamenta, „poplave u Srbiji u maju 2014. su ozbiljno pogodile stanovništvo i nepovoljno uticale na privredu”, ali je vlastima Srbije upućen „podstrek da sprovedu strukturne privredne reforme kako bi se poboljšao ambijent za investicije, smanjio visoki stepen nezaposlenosti i siromaštva, kao i da se sprovede konsolidacija budžeta”.

„Za pospešenje uslova poslovanja su nužne planirane strukturne reforme, uz jačanje pravnog ustrojstva i ravnopravne primene zakona”, a „hitno treba ukinuti administrativne prepreka za poslovanje i brzo sprovesti restrukturaciju javnih poduzeća”, navodi se u usvojenom predlogu.

Evropski parlament napominje da je „pravna nesigurnost prisutna u privatnom sektoru i posle usvojenih zakonskih izmena” i otud „ponovo izražava zabrinutost zbog odredbi novog člana 234. o zloupotrebi položaja i ovlašćenja koji se i dalje mogu proizvoljno tumačiti”.

U rezoluciji se dodaje da Srbija treba da usaglasi zakonodavstvo s pravnom tekovinom Unije kako bi što brže sprovela razdvajanje i restrukturaciju javnog preduzeća za gas.

Evropski parlament takođe „ceni konstruktivan pristup srpske vlade u odnosima sa susednim zemljama jer je time omogućen znatan napredak u ostvarivanju i regionalne saradnje i bližih odnosa s EU”.

Tanjug

objavljeno: 23.02.2015.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.