Špigl: 10.000 migranata je zaglavljeno na balkanskoj ruti

Izvor: B92, 15.Jan.2018, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špigl: 10.000 migranata je zaglavljeno na balkanskoj ruti

Nemački Špigl je objavio veliku reportažu o migrantima na balkanskoj ruti, pod naslovom “Nasukani u ruinama Šida“.

U tekstu se opisuju pokušaji migranata koji se nalaze u tom srpskom gradu da uđu u Hrvatsku i stignu na tlo Evropske unije.

Navodi se da je na balkanskoj ruti i dalje zarobljeno oko 10.000 migranata, a njihova sudbina je primer šta se dogodi kada EU zatvori svoje granice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pročitajte još: Šta se dešava na granici Srbije i Hrvatske?

“Šid je udaljen 15 kilometara od hrvatske granice, migranti borave u napuštenim fabričkim halama i urušenim kućama, pokušavajući da se ugreju i zaštite od zime dok ne pronađu način za prelaženje granice. Hrvatska policija granicu nadzire dronovima i helikopterima, a migranti imaju cilj ne samo da pređu granicu, nego da budu dalje od organa reda i dođu do Zagreba koji je udaljen 300 kilometara. Većina u tome ne uspeva“, navodi Špigl.

Među migrantima se često dešavaju sukobi, a navodi se i primer jednog 26-godišnjaka koji je već deset puta uhvaćen od strane hrvatske policije i vraćen u Srbiju, a u šumama oko Šida boravi više od četiri meseca.

Novinari su razgovarali i sa migrantima koji kažu da su ih hrvatski policajci tukli i pljačkali, a Lekari bez granica su potvrdili da su povrede koje su konstatovane verovatno nastale od udaraca pendrekom, dok hrvatska policija demantuje takvo ponašanje.

Ističe se i da državljani Irana već nekoliko meseci mogu da uđu u Srbiju bez vize, kao i da više njih pod okriljem godišnjeg odmora pokušava da dođe do Srbije, a potom i da pokuša da uđe u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"ŠPIGL" o migrantima "nasukanim" u Šidu

Izvor: Mondo, 15.Jan.2018

Oko 10.000 migranata i dalje je zarobljeno na Balkanskoj ruti, a njihova je sudbina primer šta se događa "kada EU zatvori svoje granice", piše nemački nedeljnik Špigl...Foto: AP/Darko Vojinović..Nemački nedeljnik Špigl objavio je veliku reportažu o "migrantima na Balkanskoj ruti" pod naslovom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.