Specijalna evropska policija otkrila centar dezinformacija u Briselu: To su Rusi

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalna evropska policija otkrila centar dezinformacija u Briselu: To su Rusi

Evropska jedinica za borbu protiv dezinformacija otkrila briselski portal koji namerno širi informacije koje dolaze iz ruskih medija, pogotovo od Raša tudeja.

Veb stranica EP Today (www.eptoday.com) se zove "Evropski parlament", a zloupotrebila je ime ove institucije Evropske unije kako bi širila pogrešne informacije koje uglavnom dolaze iz Raša tudej, stoji u analizi koji je objavila EUvsDisinfo, a koju je preneo Radio Slobodna Evropa.

Eksperti su analizirali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i izgled ove veb stranice koja je, prema njima, takođe obmanjujuća jer ima plavu pozadinu u kombinaciji sa 12 zvezdica i time se "može steći utisak da se radi o ozbiljnom portalu".

Na stranici EP Tudej piše da je portal "dizajniran samo za evropske poslanike da pišu tekstove o pitanjima za koja smatraju da su trenutno važna i kojima treba pažnja svih njihovih kolega i drugih političkih aktera". Međutim, EUvsDisinfo je otkrio da više od 99 posto članaka, koji se pojavljuju na ovoj strani, nisu originalni tekstovi EP Tudej .

U poslednjih godinu dana, ovaj portal je čak 47 posto članaka direktno kopirao iz Raša tudeja. "Često je cela početna stranica ispunjena kompletnim kopijama RT članaka. Isti se članak može pojaviti i više puta na istoj stranici", navodi se u objavljenoj analizi EuvsDisinfo.

U dvogodišnjem praćenju sadržaja ove stranice, analitičari su pronašli da je bilo samo 25 tekstova od evropskih poslanika, što podrazumeva da je samo 0,14 posto sadržaja bilo o Evropskom parlamentu.

Zanimljivo je i to da analiza identifikuje oktobar 2018. kao prekretnicu u uređivačkoj orijentaciji ovog portala. Naime, prema navodima EUvsDisinfo-a, ova veb stranica je do 24. oktobra 2018. koristila ekskluzivno samo sadržaje Glasa Amerike i od tog trenutka se preokrenula na drugi izvor informacija, odnosno na RT.

Prema informacijama u impresumu EP Tudej navodi se da je bazirana u Briselu; da postoji od 2007. godine te da je koriste zvaničnici EU, kao i diplomatski kor. Takođe, taa veb stranica ima znatno prisustvo na društvenim mrežama a i ti nalozi pogrešno navode da je ta stranica u vezi s Evropsakim parlamentom.

EUvsDisinfo podvlači da je Evropski parlament još u septembru kontaktirao EP Today u vezi sa neovlašćenom upotrebom imena institucije i predložio načine kako da se popravi situacija i zaustavi obmanjivanje javnosti. Međutim, tek nakon objavljivanja ove analize, portal EP Today se izvinio čitaocima zbog upotrebe članaka iz Russia Today.

"Ova praksa je sada prestala i neće se koristiti u budućnosti", ističe se u izvinjenju, prenosi RSE.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.