Španski premijer: Evropa mora pomoći posrnulim zemljama

Izvor: Blic, 06.Jun.2012, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski premijer: Evropa mora pomoći posrnulim zemljama

Evropska unija mora da pomogne zemljama koje su suočene sa finansijskim poteškoćama, izjavio je juče španski premijer Marijano Rahoj, u trenutku kada je zvanični Madrid suočen sa rekordno visokim troškovima zaduživanja na tržištima obveznica.

"Evropa mora da kaže u kom se pravcu kreće, ona mora da kaže da je evro nepovratan projekat koji nije u opasnosti, mora pomoći zemljama koje imaju probleme", rekao je on španskom Senatu, a prenosi agencija AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Najveći problem Španije u ovom trenutku jeste nemogućnost da obezbedi sredstva zbog visokih premija na rizike koje zahtevaju investitori", dodao je Rahoj.

Njegovi komentari su usledili posle održavanja telefonskih konsultacija ministara finansije iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), koji su raspravljali o dužničkoj krizi u evrozoni.

Premije rizika za španske obveznice jutros su bile 5,23 procentna poena, što je blizu istorijskog rekorda u evrozoni od 5,48 procentna poena zabeleženom prošle nedelje.

Povezane vesti: Cene nafte i dalje u padu Španska vlada ne odustaje od mera štednje Španske banke pred kolapsom, Bankija u klasi "smeća" Evropske akcije u padu, evro na četveromesečnom minimumu Španija ne želi da Grčka napusti evro
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.