Španija, Rumunija i Kipar neće za sto, a Srbija?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Apr.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija, Rumunija i Kipar neće za sto, a Srbija?

Beograd još vaga u kom će formatu Srbija biti zastupljena na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, koji se 17. juna održava u Sofiji, pišu beogradski mediji.

Kako ukazuju mediji, to je zato što su se promenile okolnosti, pošto su, osim Španije, još i Rumunija i Kipar blizu odluke da ne prisustvuju glavnoj diskusiji.

Ove tri članice EU, koje ne priznaju Kosovo za državu, ne žele da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za istim stolom sa predstavnikom Prištine, niti da se sa njim nađu na zajedničkoj fotografiji. Istovremeno, EU očekuje da naša zemlja ima svog predstavnika na skupu u Sofiji.

Kako se navodi, Španija, Rumunija i Kipar mogli bi da pribegnu "planu B", pa da njihovi zvaničnici budu samo na radnoj večeri planiranoj za dan uoči samita, dok bi ih sutradan na konferenciji predstavljale neke druge članice.

Takva praksa nije novost unutar Evropske unije, jer je moguće da jedna članica zastupa i stav neke druge. Ovde je, međutim, problem što unutar EU ne postoji zajednički stav o temi kao što je Kosovo, pa je pitanje ko bi istupao u ime Španije, Rumunije ili Kipra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.