Špancima će biti gore i sa 100 mlrd

Izvor: B92, 10.Jun.2012, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špancima će biti gore i sa 100 mlrd

Madrid -- Španski premijer Mariano Rahoj kaže da će se ekonomska situacija u zemlji dodatno pogoršati, čak i kada stigne 100 milijardi za spas banaka od EU.

Rahoj je najavio da će bez posla ostati još Španaca, iako je sada svaki četvrti stanovnik nezaposlen, preneo je AP.

"Ovo će biti loša godina", rekao je predsednik španske vlade, dan pošto su ministri evrozone pristali da daju Madridu kredit u visini do 100 milijardi evra koji bi namenski trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upotrebljen kao svež kapital za španske banke.

Rahoj je, takođe, izjavio da će rast privrede, koja je u poslednje tri godine drugi put u recesiji, opasti za ranije planiranih 1,7 odsto, i pored pomoći bankama

.Premijer Rahoj je, istovremeno, naveo da je odluka evrozone da pomogne Španiji "pobeda evra", odnosno da je pobedilo poverenje u zajedničku evropsku valutu, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

On je kazao da su potezi koje je španska vlada povlačila prethodnih pet meseci doprineli da se izbegne spasavanje španske države od bankrotstva.

Nedeljama se konzervativna vlada premijera Mariana Rahoja borila protiv nečeg što se činilo neizbežnim - da Španija prihvati pomoć ostalih zemalja članica evrozone da bi svoje banke zaštitila od katastrofalnog talasa bankrota.

Zvanično upućivanje zahteva vlasti u Madridu očekuje se narednih dana. Kada to bude i formalno učinjeno, Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka (ECB) i vlada u Madridu počeće razgovore o uslovima koje Španija treba da ispuni za dobijanje kredita.

Za razliku od Grčke, Portugala i Irske, Brisel najverovatnije neće insistirati Madridu na sveobuhvatnim merama štednje i reformi, tj. Španija neće biti na spisku finansijskih kontrolora „trojke" (ECB, EK, MMF).
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.