Šormaz: Blokada trgovinskog sporazuma do izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šormaz: Blokada trgovinskog sporazuma do izbora

BEOGRAD - Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije su danas bili umereni optimisti u pogledu odblokiranja prelaznog trgovinskog sporazuma (PTS) Srbije sa Evropskom Unijom, dok su oni iz opozicionih partija iskazali rezerve, kako prema PTS, tako i zaživljavanju tog dokumenta u međunarodnoj praksi, tvrdeći da će do deblokiranja PTS, makar i delimičnog, doći "iz političkih, a ne ekonomskih razloga".

Član poslaničkog kluba većinske grupacije "Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evropsku Srbiju" Vlatko Ratković izjavio je da postoji umereni optimizam da će EU početi da primenjuje PTS.

Ratković: Uskoro zahtev za kandidaturu za EU

Ratković je novinarima u parlamentu kazao da su poslednji događaji veoma pozitivni signali za Srbiju i objasnio da je to, na prvom mestu, definitivna izvesnost o "belom šengenu", a da je druga stvar, velika verovatnoća da će zvanični Beograd do kraja godine podneti zahtev za kandidaturu države za članstvo u EU.

"Umereni smo optimisti što se tiče odblokranja prelaznog trgovinskog sporazuma. Stav Holandije nije tako rigidan kao što je bio, ali je ta država još uvek na kursu koji je zauzimala do sada" rekao je Ratković.

Ratković, poslanik Demokratske stranke, je ukazao da izjave visokih evropskih zvaničnika u kontaktima sa državnim rukovodstvom Srbije idu, takođe, u prilog optimističnom stavu parlamenta, vlade i ostalih državnih organa.

Direktor Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović izjavio je da bi primenom PTS "bio dat dodatni podstrek našim evropskim naporima i ciljevima, bila bi otvorena mogućnost da Srbija uskoro podnese zahtev za članstvo u EU, a takođe bi se osetili i pozitivni efekti u domaćoj privredi".

Jugović, koji je i poslanik SPO, članice vladajuće koalicije, je, međutim, primetio da ta stranka smatra da je obaveza proevropskih snaga u zemlji ubrzana reforma srpskog društva I promocija evropskih vrednosti, kazao je on.

Šormaz: Priča koja se priča već godinu dana

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz je, sa druge strane, ocenio da se radi o priči "koja se priča već godinu dana" i da je odblokiranje PTS, sada manje bitno.

Šormaz iz "narodnjačkog" poslaničkog kluba, smatra da će do deblokiranja PTS, makar i delimičnog, doći "iz političkih, a ne ekonomskih razloga".

Po Šormazu to će se dogoditi pred naredne vanredne parlamentarne izbore, kako bi se pomoglo "najnesposobnijom vladi da se provuče kroz njih".

Šormaz je dodao da je na opoziciji da ukaže i upozori građane da ne prihvate "takvu vrstu prevare u kampanji" pred pred izbore "koji moraju što pre biti održani".

Šormaz je, takođe, kazao da Srbija primenjuje PTS jednostrano, na štetu domaće privrede i dodao kako smatra da vlada Holandija neće promeniti stav zbog političkih prilika u toj zemlji.

Poslanik takođe opozicionog poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Jorgovanka Tabaković je kazala da ona i njene kolege nemaju argumente i informacije kojima bi mogli realno da procene sadašnju situaciju.

Odavno je u ekonomiji politika ta koja odlučuje, pa nije lako predvideti da li će PTS biti odblokirati, primetila je Tabaković.

Po ovoj poslanici koja je i funkcioner Srpske napredne stranke, Srbija nije smela "kao gest dobre volje" da jednostrano primenjuje PTS jer je to dovelo državu i građane u tešku situaciju.

"MI želimo da se odblokira, svaki pozitivan signal želimo da čujemo I da sa svoje strane doprinesemo tim pozitivnim signalima, ali se to ne može raditi na štetu građana I privrede ove države" zaključila je Tabaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.