Šolc: Evropa će oko godišnjice napada na Ukrajinu pooštriti sankcije Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2023, 14:41

Šolc: Evropa će oko godišnjice napada na Ukrajinu pooštriti sankcije Rusiji

Evropa će, kao signal predsedniku Vladimiru Putinu, još jednom pooštriti sankcije Rusiji u trenutku kada se približava godišnjica početka ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc uoči specijalnog samita EU.

"Putin neće postići svoje ciljeve - ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir", rekao je Šolc u Bundestagu, preneo je Rojters.

On je kazao da ce EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podržati Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno u ratu koji je počeo 24. februara prošle godine.

Diplomatski izvori izjavili su za britansku agenciju prošlog meseca da zemlje EU rade na 10. paketu sankcija koji bi trebalo da bude spreman oko godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

Prema rečima nemačkog kancelara, Nemačka se neće nadmetati kada je u pitanju odluka o slanju oružja Ukrajini, preneo je TASS.

"Ono što šteti našem jedinstvu je javno takmičenje da nadmašimo jedni druge na liniji: borbeni tenkovi, podmornice, avioni - ko traži više", rekao je on.

Šolc je kazao da je odluka o slanju tenkova nemačke proizvodnje "leopard" u Kijev doneta tokom poverljivih razgovora sa SAD.

"Nećemo donositi odluke koje ce NATO učiniti stranom u sukobu", istakao je Šolc i dodao da nije NATO taj koji ratuje sa Rusijom.

Šolc: Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za EU

Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za odgovor EU na američki Zakon o smanjenju inflacije, rekao je nemački kancelar i dodao da Unija želi da produbi ekonomske odnose sa SAD.

Šolc je ukazao da tekući razgovori SAD i EU o Zakonu o smanjenju inflacije imaju dobro polazište ukoliko se Amerika odrekne pravila koje evropske kompanije stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu, na primer, na kompanije iz Kanade i Meksika, preneo je Rojters.

Države članice EU odlučno su se usprotivile u novembru prošle godine Zakonu o smanjenju inflacije američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog straha da će zakon naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Ministri finansija EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu koji je američki Kongres odobrio u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara subvencija namenjenih "zelenoj" industriji.

Brisel je naveo najmanje devet tačaka u američkom Zakonu za smanjenje inflacije koje su u mogućoj suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šolc: "Da se utvrdi brzina integracije Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije u EU"

Izvor: Blic, 09.Feb.2023, 12:17

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je jutros, dolazeći na samit EU u Briselu, da Unija treba da utvrdi brzinu kojom bi se zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija približavale Uniji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.