Solana: Nepovratan napredak Srbije

Izvor: B92, Beta, 12.Jul.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Nepovratan napredak Srbije

Brisel, Beograd -- Srbija napreduje nepovratno ka budućnosti koju će deliti zajedno s Evropskom unijom, izjavio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Havijer Solana.

Solana je rekao da "Srbija mora održati visok stepen saradnje s Haškim sudom, na koji je ukazao tužilac (tog suda) Serž Bramerc u poslednjem izveštaju, što su članice EU primile na znanje". On je naveo da se nada da će uskoro moći da se nađe rešenje za "odmrzavanje" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na pitanje s kojim ciljem i suštinskom porukom putuje u Beograd, potom i dalje u region, visoki predstavnik EU je odgovorio da je "zapadni Balkan područje od životne važnosti za EU".

"Evropska perspektiva tog regiona je jasna i ja sam uvek podržavao napore zemalja tog regiona da se uključe u Uniju. Evropska perspektiva regiona je ono što je najbolje za region, za sve zemlje koje ga čine i takođe za EU", rekao je Solana.

"Mi smo u tom smislu dali obećanje svima i svakoj od država regiona, tako da ovaj moj put treba da potvrdi ovu obavezu-obećanje koje je bilo postojano zahvaljujući stalnom i snažnom dijalog s nacionalnim vlastima regiona", kaže on.

Na pitanje da li veruje da se u bliskoj budućnosti može naći izlaz iz situacije u kojoj svi u EU, izuzev jedne zemlje, smatraju da proevropske vlasti u Beogradu po stepenu saradnje s tribunalom u Hagu, zaslužuju stavljanje na snagu SSP-a ili bar njegovog trgovinskog dela, Solana je rekao da je "saradnja s Haškim sudom od ključnog značaja".

"Srbija mora da održi visok stepen saradnje s Haškim sudom na koji je ukazao tužilac Bramerc u poslednjem izveštaju, a što su sve zemlje EU primile na znanje", rekao je Solana.

"Rasprave o tome nastavljaju u Savetu ministara EU i nadam se da ćemo uskoro da dođemo do rešenja koje će nam omogućiti da napredujemo u procesu stabilizacije i pridruživanja", naveo je visoki predstavnik EU.

Na pitanje da li je, uprkos svim teškoćama, evropska budućnost Srbije neopoziva, Solana je rekao da je "uprkos teškoćama, ulazak u članstvo je dug, tehnički i složen postupak - ali da Srbija nepovratno napreduje ka budućnosti koju će deliti zajedno s EU".

VIsoki predstavnik je kazao da je "evropska perspektiva pravi put i da nema povratka s tog puta".

"Nadam se da će srpski građani uskoro moći da uživaju i neke opipljive rezultate, tu mislim na ukidanje viza (EU)", rekao je Solana.

Povodom delovanja misije Euleks na Kosovu, visoki predstavnik je rekao da je "Euleks najvažnija i najambicioznija misija" EU, da je "napretka bilo mnogo, ali da je prirodno da ostaje još posla koji treba uraditi".

"Želeo bih da istaknem dobar stepen saradnje Beograda i Euleksa, i to je saradnja koja treba da se nastavi i osnaži", kazao je Solana.

"Treba biti pragmatičan, što će bez sumnje biti od koristi naročito za srpsku zajednicju na Kosovu. Kad je reč o povratku srpskih policajaca u policijske strukture Kosova, reč je o dobroj vesti u skladu s pragmatičnim duhom koji nas vodi napretku na dobrobiti svih", naveo je Solana.

Na pitanja da li vidi izlaz iz politički i institucionalno veoma složene situacije u Bosni i Hercegovini i na koje političke snage EU računa u toj zemlji, Solana je rekao da je "stanje u BiH složeno" i "da politički lideri u BiH moraju imati odgovorne stavove".

Rekavši da EU podstiče politički dijalog svih strana, Solana je naveo da "BiH mora biti odgovorna za ono što čini".

Na pitanje da li u EU postoji istinski "zamor" od procesa obećanog proširivanja i ulaska u članstvo novih zemalja sa zapadnog Balkana u EU, visoki predstavnik je rekao da je "bezbedna, stabilna, napredna Evropa koja živi u miru i koja će u svoje redove uključiti zapadni Balkan, težnja velike većine Evropljana".

"Proces uključivanja Balkana (u EU) je tek počeo i ne verujem da se zasad može uočiti bilo kakav 'zamor'. Još dosta treba da se učini, ali rezultat će vredeti tog napora", rekao je Solana.

Poseta (ni)je oproštajna

Za Havijera Solanu, ovo će biti verovatno poslednja poseta Beogradu pred najavljeni odlazak sa funkcije visokog predstavnika u oktobru.

Ipak, Dragomir Janković iz Evropskog instituta koji dobro poznaje španskog diplomatu, kaže da Solanina poseta neće biti samo oproštajna.

"Svi ljudi koji znaju Solanu, znaju da se Solana nikad ne oprašta - ni od Beograda, ni od regiona. Mislim da Solana Beogradu šalje dobre i pozitivne poruke, pre svega pruža ruku podrške Evropske unije srpskom putu prema Uniji”, smatra Janković.

"To je zaista vrlo bitno, a na kraju krajeva, dobra informacija je i ukidanje viza za putovanje građana Srbije u Evropsku uniju u sledećoj godini”, kaže on.

Solanu će u Beogradu ugostiti predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, njegov zamenik Ivica Dačić, šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, a jedna od centralnih tema biće rad Euleksa.

Solana pohvaljuje saradnju Beograda i misije Evropske unije na Kosovu i smatra da će pragmatičnost biti od koristi za srpsku zajednicu.

"Saradnja sa Euleksom je ono što svi evropski zvaničnici prenose Beogradu. Ona je potrebna, potrebno je da se ozakoni na pravi način i prihvati postojanje Euleksa na Kosovu i da se da puna podrška funkcionisanju Euleksa od strane Beograda”, navodi Janković.

Iz Beograda, Solana putuje u Skoplje, Prištinu pa u Podgoricu.

67-godišnji doktor fizike najavio je da će po isteku desetogodišnjeg mandata na poziciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost napustiti to mesto.

Od 1999. godine, više puta je dolazio u Beograd, gde su mu domaćini bili gotovo svi predsednici i premijeri u poslednjoj deceniji, a uz njegovo posredovanje stvorena je Državna zajednica Srbije i Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.