Sofija traži akciju EU za izbeglice

Izvor: B92, 20.Nov.2013, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofija traži akciju EU za izbeglice

Sofija -- Boreći se s masovnim prilivom podnosilaca zahtava za azil, Bugarska se danas založila za zajedničku strategiju prema izbeglicama na nivou EU.

"Više puta smo isticali potrebu za zajedničkim evropskim sistemom za izbeglice, kojim bi bilo omogućeno fleksibilno korišćenje sredstava, kao i da se izbeglice premeštaju u okviru bloka na osnovu objektivnih kriterijuma", izjavio je bugarski ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Cvetlin Jovčev.

Bugarska je najsiromašnija članica EU i njena krajnja jugoistočna granica je veoma nespremno dočekala priliv više od 10.000 izbeglica tokom 2013, uključujući i Sirijce koji beže od građanskog rata u svojoj zemlji, ilegalno pristižući na bugarsku teritoriju preko Turske, javio je AFP.

Ograničeni kapaciteti prihvatilišta su brzo popunjeni, pa se izbeglice smeštaju po napuštenim školama, oronulim bivšim vojnim objektima, u metalnim kontejnerima i šatorima. Humanitarna kriza je sve izvesnija s približavanjem zime.

Spora procedura zahteva za azil dodatno pogoršava situaciju, izazivajući proteste i štrajk glađu među izbeglicama, čije je životne uslove organizacija Amnesti internešenel u jučerašnjem izveštaju ocenila kao "nehumane".

Bugari su počeli da vraćaju nazad izbeglice s granice, a Jovčev upozorava da će se takva politika nastaviti uprkos kritikama Agencije UN za izbeglice.

Prema rezultatima jučerašnje Galupove ankete, 55 odsto Bugara smatra da "nije fer" da se za izbeglice izdvajaju još već sredstva. Poslednjih meseci zabeženo je i nekoliko slučajeva prebijanja imigranata.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev apelovao je na političke lidere da se uzdrže od sejanja ksenofobije i mržnje, jer to može da ima dugoročne loše posledice za ugled zemlje, privredu i investicije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sofija traži akciju EU za izbeglice

Izvor: Akter, 20.Nov.2013

Boreći se s masovnim prilivom podnosilaca zahtava za azil, Bugarska se danas založila za zajedničku strategiju prema izbeglicama na nivou EU

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.