Socijaldemokrate danas u Evropi: usponi i padovi

Izvor: Deutsche Welle, 12.Jun.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijaldemokrate danas u Evropi: usponi i padovi

SPD u Nemačkoj trenutno prolazi korz teška vremena. U mnogim drugim zemljama Evropske unije stanje socijaldemokrata je još teže. S druge strane, ima zemalja u kojima su vrlo uspešni.

Danska

Najnoviji primer uspeha socijaldemokrata potiče iz Danske. Na parlamentarnim izborima 5. maja socijaldemokrate su osvojile najviše glasova. Mlada šefica stranke Mete Frederiksen zalagala se za kombinaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << oštrog kursa protiv useljavanja i klasične levičarske socijalne politike. To se posebno dopalo tradicionalnim socijaldemokratskim biračima. Jer, brojni Danci iz radničkog sloja i nižeg srednjeg sloja, koji su godinama birali desničarsku Dansku narodnu stranku, vratili su se socijaldemokratama.

Francuska

Francuska stranka socijalista

Gotovo nigdje evropske socijaldemokrate nisu pale tako nisko kao u Francuskoj. Još 2012. je PS imao apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, a Fransoa Oland je bio socijaldemokrata na čelu države. A onda je usledio pad. Na parlamentarnim izborima 2017. socijaldemokratski kandidat je dobio nešto više od šest odsto glasova i bio na petom mestu. Na izborima za Evropski parlament, socijaldemokrate su pale na šesto mesto. Nemački politolog Uve Jun ovako objašnjava njihov problem: "PS je posebno pogodio vrtlog nepoverenja prema političkoj klasi jer je pre poslednjih predsedničkih i parlamentarnih izbora bio vodeća vladajuća stranka."

Holandija

Holandska radnička partija

Slično je prošla i holandska Stranka rada (PvdA) na poslednjim parlamentarnim izborima 2017. Nekad ponosna stranka iz čijih redova su triput nakon Drugog svetskog rata poticali holandski premijeri pala je na 5,7 odsto, što je 19 odsto manje nego na prošlim izborima i najlošiji rezultat te stranke u njenoj istoriji. Ali, na izborima za Evropski parlamet ove godine je PvdA je neočekivano postala najjača stranka. Politolog Jun smatra da je to samo pojedinačni uspeh koji objašnjava popularnošću Fransa Timermansa koji je bio kandidat socijalista i socijaldemokrata za predsednika Evropske komisije.

Velika Britanija

Džeremi Korbin

Predsednik Laburističke stranke, 70-godišnji Džeremi Korbin, bio je popularan posebno među mladima kada je 2015. stupio na čelo stranke. On je dao podstrek socijaldemokratama i u drugim zemljama. Nakon više godina u opoziciji izgledalo je da Korbin laburistima daje novi život. On zastupa staru levičarsku politiku preraspodele i nacionalizacije, a u početku se čak zalagao za izlazak iz NATO.

No, san o povratku na vlast rasplinuo se sa raspravom oko „Bregzita" oko kojeg je ta stranka podeljena, kao i cela zemlja. Na evropskim izborima ta stranka je osvojila samo 14 odsto glasova. Rastu sumnje u Korbina kao mogućeg predsednika vlade. Brojni birači ne znaju kakvu politiku zastupa Korbin i okreću se drugim strankama.

Švedska

Švedska važi za primer socijaldemokratije. Ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji socijaldemokrate nisu dugoročno imale takve uspehe. Na svim izborima za "Riksdag", odnosno švedski parlament, od 1917. oni su bili najjača snaga, iako nije uvek predsednik vlade bio iz njihovih redova. Na poslednjim parlamentarnim izborima 2018. socijaldemokrate su osvojile samo 28 odsto glasova, što je njihov najlošiji rezultat u poslednjih 110 godina.

Ipak, ostali su najjača stranka. Ali, kao i u drugim evropskim zemljama, i u Švedskoj socijaldemokrate imaju sve više teškoća zbog desničara (stranka Švedske demokrate).

Austrija

I austrijske socijaldemokrate pamte bolja vremena. Nakon 1945. je od 28 austrijskih vlada petnaest predsednika vlade bilo iz SPO. Do 1990. su socijaldemokrate na parlamentarnim izborima dobijale više od 40 odsto glasova, u za njih zlatnim sedamdesetim godinama čak više od 50 odsto. Danas je SPO daleko od toga. Ali, ostao je pošteđen pada kao u Nemačkoj.

Posebnost situacije u Austriji su česte velike koalicije socijaldemokrata i konzervativne Austrijske narodne stranke OVP. Ali, one su dovele do uspona desničarskog FPO. Ipak, zanimljivo je da socijaldemokrate nisu profitirale od afere oko šefa FPO-a Hajnc-Kristijana Štrahea koja je dovela do raspada vladajuće koalicije OVP-a i FPO.

Istočnoevropske zemlje

U više istočnih članica EU socijaldemokratske stranke su slabe. Mađarski MSZDP je beznačajan još od kraja komunizma prije 30 godina, dok političkim prostorom gotovo potpuno vlada desničarska stranka Fides Viktora Orbana. U Poljskoj je nekadašnja socijaldemokratska stranka SLD na evropskim izborima nastupila samo kao opozicionog saveza.

Ali, u obe zemlje postoje i nove stranke socijaldemokratskog usmerenja, u Poljskoj Viosna, u Mađarskoj - Demokratska koalicija. U Slovačkoj stranka Smer koja je službeno socijaldemokratska zastupa delimično nacionalnopopulistička gledišta (npr. oko migracije). U Rumuniji i dalje vladaju socijaldemokrate. Ali, njima se prebacuje da preoblikuju zakone kako bi zaštitili članove stranke koji su pod sumnjom zbog korupcije. Na izborima za Evropski parlament rumunske socijaldemokrate su osvojile oko 23 osto, što je loš rezultat za tu stranku.

Španija i Portugalija

Antonio Kosta, Portugal

Najveća nada za evropske socijaldemokrate dolazi s Iberijskog poluostrva. Nakon višegodišnje agonije, u Portugaliji je od 2015. na vlasti socijalista Antonio Kosta, iako sami socijalisti nemaju većinu. Na izborima za Evropski parlament su socijalisti potvrđeni kao najjača snaga.

Još bolje stoje socijaldemokrate premijera Pedra Sančeza u Španiji. Njegova stranka PSOE je pobedila na parlamentarnim izborima u aprilu. I na izborima za EP španske socijaldemokrate su bili uspešne pa će sa 20  poslanika biti najjača grupacija unutar poslaničkog kluba socijaldemokrata i socijalista u toj instituciji.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.