Sobotka: Rusija može imati značajnu ulogu u rešenju migrantske krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sobotka: Rusija može imati značajnu ulogu u rešenju migrantske krize

Rusija može odigrati značajnu ulogu u rešenju migrantske krize u EU, izjavio je češki premijer Bohuslav Sobotka.

On je rekao da, kao posrednik, Rusija može iskoristiti svoj uticaj kako bi se što pre okončao oružani konflikt u Siriji, prenosi Tass.

"Okončanje konflikta u Siriji je jedan od ključnih preduslova za rešenje migrantske krize. Neophodno je uključiti Rusiju u međunarodne napore čiji je cilj završetak rata u Siriji", kazao je Sobotka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Sirijski lider Bašar al Asad i njegova vlada, prema mišljenju Sobotke, trebalo bi da postanu aktivni učesnici u rešenju sirijske krize.

Češki premijer smatra da Rusija može da ima znatan uticaj na stav zvaničnih vlasti u Damasku.

On je, takođe, kritikovao bivšeg češkog predsednika Vaclava Klausa zbog inicijative da se bori protiv ilegalnih migranata, navodi Tass.

Bivši češki predsednik pokrenuo je u subotu peticiju protiv izbeglica, u kojoj zahteva da vlada kategorično odbije pritisak nekih članica Evropske unije da se izbeglice preraspodele, a da Češka počne da brani svoje granice, uz pomoć policije i vojske po svaku cenu.

"Nije nam potrebna takva peticija. Potrebni su nam odlučni koraci na nivou EU da rešimo krizu", rekao je Sobotka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.