Sobotka: Mirovni projekat EU potpun samo sa Balkanom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sobotka: Mirovni projekat EU potpun samo sa Balkanom

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka ocenio je danas, tokom posete Makedoniji, da je mirovni projekat EU potpun tek kada države Zapadnog Balkana budu bile njene članice.

"Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u EU. Mirovni projekat EU je potpun tek kada te zemlje budu deo zajedničke Evrope", naglasio je Sobotka u obraćanju poslanicima u makedonskom Sobranju.

Istakao je da je prioritet njegove spoljnopolitičke agende, i za vreme predsedavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU, podrška u tom procesu na parlamentarnom nivou.

Sobotka je, u svom izlaganju, posebno podvukao ulogu parlamenta u integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

"Neophodno je da parlamentu pokrenu dodatne inicijative i nude različite puteve saradnje, kako bi produbili razmenu na političkom, ali i administrativnom nivou", naglasio je on.

Tako grupe prijateljstva i odbori treba da se bolje umreže, dodao je Sobotka ukazujući da na kraju parlamenti odlučuju o početku i završetku pristupnih pregovora.

Austrija će, kako je najavio, nuditi program stipendija za službenike administracije parlamenata zemalja Zapadnog Balkana.

Kada je reč o Makedoniji pozdravio je odluku o prihvatanju dogovora sa Grčkom.

Ocenio je prihvatanje dvotrećinskom većinom promenu imena države kao "čas parlamentarizma", jer su ovaj ne tako jednostavan korak podržali i iz opozicije.

Apelovao je, s tim u vezi, na poslanike da zadrže zajedništvo kada je reč o budućnosti Makedonije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.