Snažna podrška Španije

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažna podrška Španije

Španija i Srbija imaju snažne bilateralne odnose i Madrid podržava Srbiju po pitanju Kosova i na putu njenog članstva u EU, izjavili u Madridu ministri spoljnih poslova dve zemlje Vuk Jeremić i Trinidad Himenez.

Španija snažno podržava Srbiju po pitanju članstva u Evropskoj uniji, ali i kada je reč o politici Beograda prema Kosovu, izjavio je u Madridu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle razgovora sa španskom ministarkom inostranih poslova Trinidad Himenez.

"Danas smo u Madridu razgovarali o narednim koracima kada je reč o procesu pristupanja EU", rekao je Jeremić.

Španija je prva zemlja koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaiji i pridruživanju i podržava dobijanje statusa kandidata za Srbiju u 2011. godini.

Jeremić je najavio da će Srbija nastaviti blisku saradnju sa Španijom po svim pitanjima vezanim za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i proces pridruživanja EU.

On je naglasio da postoji veliko interesovanje španskih kompanija za učešće na srpskom tržištu i najavio da će Madrid posetiti ministri u Vladi Srbije.

"Očekujemo u 2011. godini nastavak bliske saradnje između naše dve zemlje", rekao je Jeremić.

Ministarka Himenez je naglasila da je Srbija dobar prijatelj Španije i da dve zemlje imaju veoma bliske odnose.

Ovo je prvi susret srpskog ministra sa Himenesovom otkako je ona krajem oktobra prošle godine preuzela dužnost od Migela Anhela Moratinosa.

Jeremić će iz Madrida otputovati u Dablin, gde je predviđeno da u četvrtak razgovara sa ministrom inostranih poslova Irske Majklom Martinom.

Ministar će u Dablinu razgovarati i sa članovima Zajedničkog odbora za evropske poslova Parlamenta Irske.

U petak, Jeremić će, u Beču, imati bilateralni sastanak sa ministrom inostranih poslova Austrije Mihaelom Špindelegerom.

Jeremić će, u Beču, razgovarati i sa predsedavajućim Grupe prijateljstva Austrije i Srbije u Parlamentu Austrije Johanom Majerom, kao i sa funkcionerima stranaka zastupljenih u austrijskom parlamentu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.