Smederevska Železara – kolateralna šteta

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevska Železara – kolateralna šteta

Nove kvote za uvoz čelika u zemlje EU iz zemalja van Unije, stupiće na snagu početkom jula. Da li će one zatvoriti ili samo pritvoriti vrata smederevskoj Železari važno je pitanje ne samo za 5.000 porodica koje Železara hrani, već i za Vladu Srbije. Novinarka Radojka Nikolić ističe da Železara predstavlja – kolateralnu štetu.
Novinarka RTS-a Anica Telesković iznela je prve ekskluzivne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podatke kada je rečeno da je kvota koja se odnosi na prvu polovinu godine, koju je EU uvela za kineski i turski čelik koji dolazi van zemalja Unije, 3,3, miliona tona. Samo u prvom kvartalu je potrošeno 2,2 miliona tona.

Urednica Ekonometra i Magazina Biznis Radojka Nikolić je istakla da je Srbija u tome zanemarljiva, sa 188.000 tona koliko je izvezeno. Ipak, i ona je potpala pod regulativu.
"Evropa postupa pod uticajem Amerike, jer zašto bi uvozila kvote na čelik kada joj je potreban, i to kineski jer je jeftiniji", rekla je Radojka Nikolić ističući da smederevska Železara predstavlja kolateralnu štetu međunarodnih sukoba.
Srbija će morati da sačeka prvi jul da vidi da li će biti revidiranja kvota.
Nikolićeva ukazuje da kineske kompanije rade u Evropi u zemljama koje nisu članice EU.
"Pretpostavljam da za Železaru to neće biti toliko velika šteta jer će naći gde da plasira proizvode", rekla je Nikolićeva.
Ističe i da kineska Hbis grupa u čijem je vlasništvu Železara ima veoma razgranat sistem rada i ne veruje da će mirno posmatrati šta se dešava i smanjiti proizvodnju.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.