Smanjena emisija CO2 u Evropi

Izvor: Blic, 16.Maj.2012, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena emisija CO2 u Evropi

Učesnici sistema trgovine emisijama gasova sa efektom staklene bašte (EU ETS) smanjili su emisiju za više od dva odsto u 2011. godini na 1,889 milijardi tona ekvivalenta ugljendioksida (CO2), izjavila je evropska komesarka za klimu Koni Hedegard na konferenciji za novinare u Briselu.

Ona je istakla da je takav rezultat "zadivljujući" obzirom da su učesnice ETS prošle godine ostvarile rast bruto domaćeg proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Sistemom ETS obuhvaćeno je više od 12.000 elektrana i različitih fabrika u 27 zemalja Evropske unije kao i Norveškoj i Lihtenštajnu.

Učesnici ETS su 2010. godine povećali emisiju štetnih gasova za 3,2 odsto na 1,932 milijarde tona ekvivalenta CO2 prema 1,873 milijardi tona u 2009. godini.

Trgovina emisijama štetnih gasova jedan je od osnovnih mehanizama Protokola iz Kjota.

Učesnici trgovanja, smanjujući svoju emisiju, mogu da prodaju "višak" drugom učesniku, zainteresovanom za njihovu kupovinu kako bi ispunio preuzete obaveze.

Kvote za emisije štetnih gasovoda se u vidu različitih insturmenata kotiraju na nekoliko nacionalnih i regionalnih trgovinskih sistema, među kojima je najrazvijeniji Evropski sistem trgovine emisijama gasova sa efektom staklene bašte (EU ETS).

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presušuju ulaganja EU u Kinu

Izvor: B92, 16.Maj.2012

Peking -- Direktne strane investicije (FDI) u Kini u aprilu su pale šesti mesec zaredom, usled slabijeg upliva novca iz krizom pogođene Evrope, pokazuju zvanični podaci...Investicije iz inostranstva su smanjene za 0,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 8,4 milijarde dolara, navedeno je u saopštenju...

Nastavak na B92...

Srpskom agraru 2,7 mlrd. evra od EU

Izvor: B92, 16.Maj.2012

Novi Sad -- Srbija će u trenutku kada uđe u Evropsku uniju (EU) imati pravo da koristi od 1,1 do 1,7 milijardi evra iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede...Zamenik ministra poljoprivrede Holandije Anri de Roj kaže da "osim pomenutih 1,7 milijardi evra Srbija može da računa i oko milijardu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.