Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Skripalj": Srbija neće proterivati ruske diplomate

Ukupno 120 ruskih diplomata moraće da spakuje kofere i napusti 26 država sveta, od kojih je 18 članica Evropske unije. To je trenutni bilans koordinisanog odgovora na napad na špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Velikoj Britaniji. Akciji se priključuju i države regiona, a kako će se u celom slučaju postaviti Srbija?

Izvor: N1

Pritiska li ko Srbiju da se izjasni o slučaju Skripalj ili će država iz solidarnosti preseći sama i proterati nekog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ruskog diplomatu?

"Ni jedno, ni drugo", zaključuje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić. Siguran je - Srbija se neće priključiti trendu proterivanja. "Čak bih pre rekao da bi Srbija u ovoj situaciji u kojoj jeste, radije primila i ukazala gosrprimstvo nekom ruskom diplomati koji je proteran sa zapada".

Dodaje i da Zapad zna sa kim ima posla. Podseća: poznato je da nema ni teorije da Srbija proteruje Ruse - pa Evropska unija ili Sjedinjene Američke Države neće vršiti pritisak.

A i ako ga bude onda će odgovor biti isti kao i po pitanju sankcija Rusiji.

Šta kažu u vladi? U Ministarstvu spoljnih poslova ćute.

Na pitanja N1 ne odgovaraju u pres službi, a pitanja ignoriše i ministar Ivica Dačić. Na poruke ne odgovara, na pozive se ne javlja.

Stav vlade o slučaju se tako može tumačiti samo između redova. Naime, šef srpske diplomatije je za televiziju Prva rekao "od nas traže da se izjasnimo o slučaju Skripalj", da bi dan kasnije u "Blicu" Ivica Dačić sam sebe demantovao.

"Naravno da nećemo proterivati ruske diplomate iz Srbije. To od nas niko još nije tražio", kaže on.

Da Srbija ostaje sigurna adresa za sve ruske diplomate potvrdio je i šef države. Vučić se tvrdi čuo sa Putinom kome je rekao: "Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske federacije i neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje".

Za to vreme komšije ne čase časa. Hrvatska i Makedonija su proterale po jednog ruskog diplomatu, a na isti potez odlučila se i Crna Gora. Vlada te države je počasnog konzula Rusije proglasila personom non grata i dala mu rok od sedam dana da napusti Crnu Goru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ima li pritisaka na Srbiju da protera nekog ruskog diplomatu?

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018

Pritiska li ko Srbiju da se izjasni o slučaju Skripalj ili će država iz solidarnosti preseći sama i proterati nekog ruskog diplomatu?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.