Slovenija ubjedljivo porazila Bjelorusiju u trci za mjesto u SB UN

Izvor: VOA, 06.Jun.2023, 18:39

Slovenija ubjedljivo porazila Bjelorusiju u trci za mjesto u SB UN

 Slovenija, članica Evropske unije, ubjedljivo je porazila Bjelorusiju, blisku saveznicu Rusije, u trci za mjesto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje će preuzeti od januara. Trka između dvije članice istočnoevropske grupe Ujedinjenih nacija za jedno od pet mjesta u Savjetu bezbjednosti bila je jedina sporna, ali i pomno praćena zbog suprostavljenih stavova dvije zemlje o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Tokom tajnog glasanja u Generalnoj skupštini UN, koja broji 193 članice, Slovenija je dobila 153 glasa, a Bjelorusija samo 38. Dvogodišnji termin u Savjetu bezbjednosti imaće još Gvajana sa 191. glasom, Sijera Leon sa 188, Alžir sa 184 i Južna Koreja sa 180. Pet novih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija mandat će početi 1. januara, po isteku termina Albaniji, Brazilu, Gabonu, Gani i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Deset mjesta u savjetu, koja nisu stalna, dodjeljuju se regionalnim grupama koje obično biraju kandidate, ali nekada ne mogu da se saglase po tom pitanju.  
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija dobila mjesto u SB UN

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jun.2023

NJUJORK - Slovenija je dobila danas mjesto nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN za period 2024-2025, pošto je u glasanju u Generalnoj skupštini svjetske organizacije imala veću podršku od Bjelorusije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.