Slovenija može da zapošljava strane lekare

Izvor: Radio 021, 19.Jul.2018, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija može da zapošljava strane lekare

Slovenačke bolnice od danas mogu da zapošljavaju lekare specijaliste iz trećih država nečlanica EU, ali najviše do godinu dana i uz odobrenje ministra zdravstva.

Tako angažovanim lekarima stručne garancije za rad treba da daju i tri domaća lekara iste specijalnosti.

To su omogućile izmene zakona o lekarskoj službi koje su danas stupile na snagu, a vlada ih je predložila kako bi rešila problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << manjka pojedinih specijalista u vodećim bolnicama.

Vlada je saopštila da će ministar zdravlja na osnovu zakonskih izmena lekarima deficitarnih specijalnosti na zahtev bolnica moći da izda odobrenje za rad na godinu dana i u slučaju da ne govore slovenački jezik, što je inače uslov za dobijanje dozvole za rad, ako domaći stručnjaci ne mogu da obezbede kontinuirano funkcionisanje odeljenja na kojima nedostaje lekara specijalista, kao i u slučaju kad bi zbog takve situacije došlo do zdravstvenog rizika ili smrti pacijenata.

Regulativa za zapošljavanje stranih doktora u slovenačkim zdravstvenim ustanovama stroga je u pogledu dobijanja licence jer se od njih traži da aktivno vladaju slovenačkim jezikom, a za one iz trećih država po pravilu je još stroža, ali je zbog kadrovskog deficita u bolnicama napravljen izuzetak, pa su uslovi ublaženi.

Međutim, slovenački mediji navode da domaći lekari nisu zadovoljni zbog olakšavanja mogućnosti zapošljavanja stranaca, pa je njihov sindikat ponovo tražio da sistem plata za lekare i stomatologe bude izuzet iz tarifne lestvice predviđene za javni sektor, kako bi se plate i uslovi rada mogli popraviti. Njihov sindikat Fides tvrdi da slovenački lekari nisu protiv stranih kolega, ali da lekari koje angažuju bolnice u nedostatku domaćih dobijaju honorare koji su daleko veći od njihovih plata.

Osim kardiologa u bolnicama u Sloveniji izrazit je i deficit anesteziologa, pa na poziv bolnica u pomoć priskaču i anesteziolozi iz Rijeke i Zagreba.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ljekari iz država nečlanica EU mogu raditi u Sloveniji

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jul.2018

LJUBLJANA - Slovenske bolnice od četvrtka smiju zapošljavati ljekare specijaliste iz trećih država, nečlanica EU-a, ali najviše do godine dana i uz odobrenje ministra zdravlja, a tako angažovanim ljekarima stručnu garanciju za rad trebaće dati i tri domaća ljekara iste specijalnosti...To su...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.