Sloboda izražavanja na Balkanu loša

Izvor: B92, 06.Maj.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloboda izražavanja na Balkanu loša

Brisel -- Bez slobodnih medija nema ulaska u Evropsku uniju - poručio je zemljama Zapadnog Balkana evropski komesar za proširenje Štefan File.

Na konferenciji o medijskoj sceni Zapadnog Balkana i Turske u Briselu, učestvuju predstavnici više stotina medijskih kuća, među kojima je i glavni urednik informativnog programa B92.

Politički i ekonomski uticaji i pritisci, napadi na novinare stalna su pretnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarima i medijima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, upozorava komesar za proširenje Štefan File.

Više od 400 novinara i urednika iz regiona zajedno sa evropskim zvaničnicima traže način kako da se medijima proširi prostor slobodnog delovanja.

"Politika proširenja koju vodi Evropska komisija pokazala je da je sloboda izražavanja i medija pitanje u kome nije bilo napretka ili se, što je još gore, situacija pogoršala. Da bi jedna zemlja postala članica Evropske unije, mora da dostigne precizno određene standarde. Ne sme biti odstupanja i Evropska komisija je duboko zabrinuta zbog ovih događanja", rekao je File.

Brojnost učesnika skupa govori da je Evropska komisija odlučila da obrati znatno više pažnje na položaj medija i novinara u našem regionu, smatra glavni urednik informative B92 Veran Matić.

"Već je primećeno da se stanje u medijima i slobodama pogoršava i sama EK mora dati mnogo veći značaj očuvanju profesionalnog novinarstva i profesionalnih medija i unapređenju istraživačkog novinarstva prvenstveno, ne samo kao osnove novinarstva, već i kao doprinos borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Matić.

Veran Matić u Briselu je prezentovao trenutno stanje slobode medija i novinara u Srbiji, a posebna pažnja posvećena je istraživačkim projektima B92.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU zabrinuta zbog ugrožavanja slobode informisanja na Balkanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2011

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je EU zabrinuta zbog sadašnje situacije u zemljama Zapadnog Balkana kada je reč o slobodi izražavanja. Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana i Turske suočavaju s političkim pritiscima, ekonomskim pritiscima i zastrašivanjem...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Van Rompej: EU je danas jedinstven i slobodan prostor

Izvor: Blic, 06.Maj.2011

BRISEL - Evropska unija danas je jedinstven i slobodan prostor na kome živi 500 miliona muškaraca i žena iz različitih država koji dele zajedničke vrednosti, izjavio je predsednik Saveta EU Herman van Rompej povodom 9. maja - Dana Evrope...Prema njegovim rečima, u današnjem svetu, Evropa se suočava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.