Slavimo raznolikost u zbližavanju sa migrantima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slavimo raznolikost" u zbližavanju sa migrantima

Od 2015. godine, kada je značajno povećan priliv migranata u našu zemlju, EU je donirala više od 98 miliona evra kao podršku upravljanju migracijama u Srbiji. A pod sloganom “Slavimo raznolikost”, civilne organizacije sprovode niz aktivnosti u cilju izgradnje zajedništva između migranata i stanovništva u Srbiji.

Od kako je počela migrantska kriza, na putu od Bliskog istoka do neke od zemalja Zapadne Evrope, kroz Srbiju je prošlo više od milion izbeglica. Trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u prihvatnim i azilnim centrima u Srbiji ukupno oko 3300 migranata. Jedan od njih je i u Subotici.

“U Prihvatnom centru u Subotici trenutno je smešteno 66 lica. Većina njih je iz Avganistana, a više od polovine su deca”, kaže Mihaela Vučinić iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

U Prihvatnom centru u Subotici, migrantima je obezbeđen smeštaj, kuvani obroci, zdravstvena zaštita, a pojedina deca pohađaju i škole u Subotici.

“Crveni krst je, u period od 2015. do 2018. godine, bio na “prvoj liniji” kada je eskalirala migrantska kriza u našoj zemlji. “Nosili” smo se sa po nekoliko hiljada migranata dnevno. Pomagali smo u svemu, a, pre svega, u pripremi i distribuciji kuvanih obroka”, kaže dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta u Subotici.

Pre nego što odluče da napuste zemlju porekla, migranti dožive oko 13 traumatskih iskustava visokog intenziteta, a u procesu tranzicije do željene destinacije, još oko deset, zbog čega im mnogo znači dobrodošlica s kojom su dočekani u Srbiji.

To pokazuju istraživanja organizacija koje sprovode aktivnosti u okviru projekta podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

“Ono što želimo da prenesemo našim aktivnostima je poruka da pravi utisak o nekoj osobi, a pogotovo grupi ljudi, možemo da steknemo tek kada ih lično upoznamo. To važi i za migrante ”, kaže Dunja Božović iz Organizacije PIN.

Pod sloganom “Slavimo raznolikost”, zajedno sa organizacijama PIN, “Zajedno” i “Olovka piše srcem”, Fondacija “Ana i Vlade Divac” sprovodi niz ekoloških akcija i sportskih aktivnosti čiji je cilj međusobno upoznavanje i zbližavanje migranata sa domaćin stanovništvom.

“Fondacija “Ana i Vlade Divac” trenutno u prihvatnim centrima u Šidu i Obrenovcu sprovodi aktivnosti u okviru projekta pod nazivom “Slavimo raznolikost”. Želimo da pomognemo da se lokalno stanovništvo i migrantska populacija međusobno više upoznaju u ličnim kontaktima koje smo nazvali “žive knjige”, a sve sa ciljem zbližavanja i boljeg razumevanja”, kaže Miroslav Luburić iz Fondacije “Ana i Vlade Divac”.

Od 2015. godine, kada je značajno povećan priliv migranata u našu zemlju, EU je donirala više od 98 miliona evra za uspostavljanje Prihvatnih i Centara za azil sa ciljem pružanja humanitarne pomoći azilantima i migrantima u okviru projekta podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, kao i za podršku organizacijama koje sprovode aktivnosti u cilju izgradnje zajedništva između njih i lokalnog stanovništva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Slavimo raznolikost" u zbližavanju sa migrantima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019

Od 2015. godine, kada je značajno povećan priliv migranata u našu zemlju, EU je donirala više od 98 miliona evra kao podršku upravljanju migracijama u Srbiji. A pod sloganom "Slavimo raznolikost", civilne organizacije sprovode niz aktivnosti u cilju izgradnje zajedništva između migranata i stanovništva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.