Skupština usvojila set zakona iz oblasti plata, izmene Zakona o patentima zbog usklađivanja sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2021, 11:52

Skupština usvojila set zakona iz oblasti plata, izmene Zakona o patentima zbog usklađivanja sa EU

Skupština Srbije usvojila je večeras set zakona iz oblasti plata u javnom sektoru kojima se pomera rok za uvođenje platnih razreda do 2025.

Poslanici su usvojili izmene zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, izmene zakona o zaposlenima u javnim službama i izmene zakona u javnim agencijama i drugim organizacijama.

Ministarka državne i lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samouprave Marija Obradović rekla je u načelnoj raspravi da se radi na katalogu radnih mesta koji je osnov za vrednovanje svih osnova u javnim službama lokalne samouprave i državnim organima.

"Povezali smo katalog radnih mesta koji usvaja Vlada sa aktima o sistematizaciji javnih službi. Sledeći korak je da povežemo radna mesta iz kataloga sa koeficijentima po kojima se sada isplaćuju plate u javnim službama", rekla je Obradović.

Ona je dodala da ministarstvo finansija od 2019 aktivno radi na uspostavljanju novog informacionog sistema koji treba da obezbedi precizno planiranje, upravljanje i kontrolu izvršenja budžeta za troškove rada zaposlenih u javnom sektoru.

Ona je objasnila da je zato predloženo odlaganje sistema platnih razreda do 2025. uzročno vezan za potrebu sprovođenja pouzdanih i tačnih analiza efekata sistema plata zasnovanim na podacima dobijenim iz novog informacionog sistema.

Rekla je da se nada da će se stabilizovati epidemiološka situacija u zemlji i osloboditi resursi što finansijski, što kadrovski za taj reformski proces.

Izmene Zakona o patentima zbog usklađivanja sa EU

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o patentima, koji se donosi radi usklađivanja sa najnovijim propisima Evropske unije.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je u raspravi da se izmene odnose se na oblast sertifikata o dodatnoj zaštiti i zaštiti pronalazaka malim patentima.

Atanasković je kazala da će biti izmenjen režim zaštite malog patenta, a propisan je i pravni osnov za izdavanje patentnog spisa u elektronskoj formi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Atanasković: Cilj izmena Zakona o patentima usklađivanje s novim propisima EU

Izvor: N1 televizija, 08.Dec.2021

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad razmatranjem Zakona o patentima i sporazuma vlada Srbije i Mongolije o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.