Skupština usvojila izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Za izmene zakona glasalo je 132 poslanika vladajuće koalicije, a 13 poslanika opozicije je bilo protiv.

Tim zakonom sprečava se potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada počinju da važe odredbe Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se prava građana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije.

Izmenama zakona predviđeno je da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje deset godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od deset kilometara od državne granice, kao i da izmene zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra.

Za opoziciju usvojene izmene zakona su besmislene, njima se obmanjuje javnost i "izdaju" srpski nacionalni interesi, jer se omogućava prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

Skupština je usvajanjem predloženih izmena Zakona završila četvrtu vanrednu sednicu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Burno u Skupštini, usvojeni uslovi pod kojima stranci mogu da kupuju zemlju

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2017

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će, kako tvrde u vlasti, građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji...Navode da se tim zakonom sprečava potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.