Skupština: Zakoni po EU ili po Ustavu

Izvor: Mondo, 19.Jun.2018, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Zakoni "po EU" ili "po Ustavu"

Skupština Srbije danas raspravlja o izmenama zakona o lokalnoj samoupravi a opozicija kritikuje Vladu da predlaže propise koji su po meri EU ali nisu u skladu s Ustavom Srbije.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Poslanica iz redova SRS, Vjerica Radeta, kritikovala je izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, navodeći da se njima "potura" Evropska unija, dok ju je ministar Branko Ružić podsetio da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << evropske integracije strateški cilj Srbije i da se zakon donosi za sadašnje, a ne neko prošlo vreme.

Radeta je rekla da vlada Srbije i ministri svojim predlozima pokušavaju da prave budale i od narodnih poslanika i od javnosti.

"Poturaju nam ono što nije u interesu građana Srbije, zato što i kroz lokalnu samoupravu pokušavaju da nam poture Evropsku uniju, jer ministri i Vlada obmanjuju građene, daju nam da rapravljamo i vi (poslanici izredova vlasti) usvajate zakone koji su neustavni"", rekla je ona na šta je predsedavajući opomenuo da ne može tako da govori.

Manjinski jezici u Skupštini Srbije

Na to je ministar Ružić rekao da namera nije da se bilo ko obmane, te da se zakoni prave za ovo, ne za neko bivše vreme. Ružić napominje da se izmena zakona prati proces evropskih integracija Srbije upravo od strane jedinica lokalnih samouprava, a preko Stalne konferencije gradova i opština gde predstavnici opština idu u susret onim vrednostima i odredbama iz zakonodavstva koje će tek uslediti.

"Radi se o 20. ili 21. pregovaračkom poglavlju i to je što je nešto što je valjda sasvim prirodno i normalno u jednoj državi da je jedan od strateških ciljeva upravo proces evropskih integracija", naveo je Ružić.

On je rekao da su nadragoceniji deo službenici koji za stalno rade u svim jedinicama lokalne samouprave jer su upravo oni ti koji sprovode reforme i primenjuju odredbe iz propisa koji se usvajaju u parlamentu.

Radeta s druge strane smatra da ministar Ružić pogrešno tumači njene reči.

"Ne mogu lokalne samouprave da idu, kako kaže ministar, u susret evropskim integracijama i otvaranjima poglavlja dokle god ne budu imale takvu ustavnu nadležnost, a sada je nemaju", rekla je ona.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.