Škotski ribari obustavili izvoz ribe u EU zbog birokratije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2021, 14:25

Škotski ribari obustavili izvoz ribe u EU zbog birokratije

Mnogi Škotski ribari obustavili su izvoz ribe i morskih plodova na tržisste Evropske unije jer je post-Bregzit brokratska procedura urušila raniji sistem koji je omogućavao isporuku svežih proizvoda u roku od jednog dana nakon izlova.

Izvoznici ribe izjavili su za Rojters da bi njihov biznis mogao da postane neisplativ nakon uvođenja pribavljanja firo-sanitarnih potvrda, carinskih deklaracija i druge papirologije, koja produžava za nekoliko dana rok isporuke i povećava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trosskove svake pošiljke za više stotina funti.

Vlasnici kompanija kažu da su ove nedelje pokusšli da pošalju manju količinu robe u Francusku i Španiju kako bi testirali nove sisteme, ali da im je bilo potrebno pet sati za dobijanje fito-sanitarnih sertifikata u Škotskoj, dokumenta koji je neophodan kako bi aplicirali za ostale carinske papire.

U prvoj radnoj nedelji posle Bregzita tzv. jednodnevne isporuke su trajale tri ili više dana - ako su uopšte bile odobrene.

Nekoliko vlasnika nije moglo sa sigurnošhć da kaže gde se njihov vredan teret trenutno nalazi.

Jedno trgovinsko drusstvo je poručilo ribarima da obustave ribarenje namenjeno izvozu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OBUSTAVILI IZVOZ RIBE ZBOG BIROKRATIJE Škotski ribari besni: Nakon svih procedura, biznis bi mogao da postane neisplativ

Izvor: Blic, 08.Jan.2021

Mnogi škotski ribari obustavili su izvoz ribe i morskih plodova na tržište Evropske unije jer je post-Bregzit brokratska procedura urušila raniji sistem koji je omogućavao isporuku svežih proizvoda u roku od jednog dana nakon izlova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.