Škotska hoće novi referendum o nezavisnosti

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2016, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotska hoće novi referendum o nezavisnosti

Ako Velika Britanija u junu bude glasala na referendumu za izlazak iz EU uprkos protivljenju Škotske, tada će da poraste pritisak da Škotska ponovo organizuje referendum o nezavisnosti, izjavila je Nikola Stardžon, predsednica Škotske nacionalne stranke (SNP) i škotske vlade.

Stardžon je istakla da podržava ostanak u EU, a ankete pokazuju da se sa time slaže većina od 5 miliona Škota, prenose britanski mediji. Engleska ima 53 miliona glasača, što je oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 83 odsto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva.

Škoti su na referendumu 2014. odbacili nezavisnost sa 55 odsto glasova, ali SNP je od tada povećala svoj uticaj, osvojivši 56 od 59 škotskih mesta u nacionalnom parlamentu u Londonu na izborima prošle godine.

Podsetimo, britanski premijer Dejvid Kameron najavio je referendum o članstvu u EU-u za 23. jun, pošto je na samitu u Briselu postigao dogovor sa evropskim čelnicima o reformi odnosa Velike Britanije i EU. On je ocenio da će Velika Britanija da bude "sigurnija, snažnija i bolja" u EU i dodao da su ustupci koje je ispregovarao sa liderima EU-a u petak dali njegovoj zemlji "najbolje od oba sveta". - Izlazak iz Evrope ugrozio bi našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost - zaključio je Kameron.

Autor: agencije
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.