Skoro izvesno da Republika Severna Makedonija neće početi pregovore ove godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 17:43

Skoro izvesno da Republika Severna Makedonija neće početi pregovore ove godine

Diplomati zemalja članica EU potvrdili su da će skoro sigurno Bugarska blokirati Severnu Makedoniju da započne pristupne pregovore sa EU na sledećem ministarskom savetu Unije, na kome je trebalo da bude usvojen pregovarački okvir za tu zemlju, prenosi MIA .

Ambasadori zemalja članica EU danas su se u Briselu sastali da analiziraju zaključke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje bi trebalo da usvoje 8. decembra ministri zemalja članica zaduženi za evropska pitanja i spoljne poslove.

Kako navodi MIA , u tim zakljuccima izbaccena je opcija za datum za odrzzavanje prve medjuvladine konferencije sa Albanijom i Severnom Makedonijom zbog bugarskog veta za Skoplje.

"Imajući u vidu situaciju, mogu da kažem da ne postoje previše nade za međuvladinu konferenciju i početak pregovora Severne Makedonije sa EU ove godine zbog bugarskog veta", navodi za MIA diplomata jedne zapadne države-članice EU.

Bugarska je na današnjem sastanku na ambasadorkom nivou potvrdila da neće dati "zeleno svetlo" za Severnu Makedoniju na sledećem ministarskom sastanku 8. decembra.

Za Albaniju situacija je nejasna zbog toga što su toj zemlji isporučeni dodatni uslovi.

Sofija od Skoplje zahteva da u pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju sa EU uđe oficijalna izjava makedonskih vlasti da će odustati od manjinskih pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, za koju Sofija tvrdi da ne postoji.

Bugarska zahteva da se u oficijalnim dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da u pregovaračkom okviru bude uvršten takozvani putokaz kojim će se Skoplje obavezati na datum preciziranog sprovodjenje odredaba iz Sporazuma o prijateljstvu, potpisan izmedju te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.