Skoplje: Dobili smo ponudu EU, odbili smo

Izvor: B92, 07.Dec.2020, 20:34

Skoplje: Dobili smo ponudu EU, odbili smo

Skoplje -- Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je državni vrh njegove zemlje dobio ponudu za članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

On je rekao da je to odbijeno jer ne postoji alternativa punopravnom članstvu u EU.

Pendarovski je to izjavio na onlajn samitu EU – Zapadni Balkan u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tink-tenka "Prijatelji Evrope", a prenela državna agencija MIA.

"Neki od nas u regionu, a mogu da govorim samo za Severnu Makedoniju, dobili smo ponudu od veoma visokih funkcionera da postanemo članica Evropske ekonomske zajednice. Odmah sam odbio ovu ponudu zato što je ovaj način razmišljanja katastrofalan na dugi rok", rekao je Pendarovski.

Pendarovski nije rekao odakle je došla ponuda, niti koje su druge zemlje u regionu dobile takvu ponudu, ali je naveo da su takvi predlozi "cirkulisali za vreme pripreme nove metodologije za pregovore sa EU".

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, on je istakao da se stabilnost i bezbednost regiona, kao i njegov demokratski razvoj, oslanjaju na evropsku perspektivu.

"Stvasranje vakuma u integraciji regiona može da bude iskoripćeno od drugih spoljnih sila. Zemlje članice EU imau istorijsku šansu da daju doprinos evropskoj stabilnosti i prosperitetu", rekao je Pendarovski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.