Skače cena automobila

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 15:26

Skače cena automobila

Prema proceni američke konsultantske kuće Boston konsalting grup, novi granični porez na ugljenik u EU, izazvaće poskupljenje novih automobila.

Evropska unija Uredbom o mehanizmu prekograničnog prilagođavanja cene ugljenika (CBAM) obavezuje uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez na ugljenik koji emituju prilikom proizvodnje, kao što su čelik i cement.

Iz Boston konsalting grupe su ukazali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u prosečnom automobilu sa četvoro vrata sadržano sedam tona ugljen-dioksida (CO2), od čega se nešto manje od polovine odnosi na čelik i aluminijum koji se koriste za proizvodnju automobila, objavio je portal Energija Balkana.

Kako porez na tonu ugljenika trenutno iznosi 82,90 evra, očekuje se da će prosečna cena novog automobila porasti za 580,30 evra.

Proizvođači su već morali da otkupe pravo na emitovanje ugljen-dioksida (ETS) kako bi mogli uvoziti ono što im je potrebno za proizvodnju.

Poljska je krajem avgusta najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporiti CBAM, pošto tvrde da je za uvođenje CBAM-a bila potrebna jednoglasna podrška, a ne kvalifikovana većina u EU.

Poljska ministarka za klimu Ana Moskva je ukazala da bi CBAM za posledicu mogao da ima neravnomeran rast troškova energije u celoj Uniji i da je to u suprotnosti principu energetske solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.