Šimonite: Evropskoj uniji potrebno strpljenje za sankcije protiv Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 15:46

Šimonite: Evropskoj uniji potrebno strpljenje za sankcije protiv Rusije

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite izjavila je danas da je Evropskoj uniji potrebno strpljenje za sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu, jer će većina imati uticaj samo na srednji i dugi rok.

"Moja poruka je da je potrebno da imamo strpljenja. Jer ne postoje sankcije koje mogu da isključe Rusiju preko noći. To nije moguće, ne treba da tražimo ovo", rekla je na konferenciji Rojtersa "Nekst" (NEXT) premijerka Šimonite.

Ona je kazala da postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << široka saglasnost među članicama NATO-a da se ne vrši pritisak na Ukrajinu da pregovara i pozvala NATO da obezbedi protivvazdušnu odbranu ne samo istočnim članicama NATO-a, već i Ukrajini.

Ona je govorila i o eksploziji projektila u Poljskoj prošlog meseca u kojoj su poginule dve osobe.

"Što Ukrajina ima bolji sistem PVO, manja je verovatnoća da će se desiti takvi incidenti... Važno je da NATO obezbedi

Ukrajini pristojan vazdušni odbrambeni sistem", rekla je litvanska premijerka.Litvanija će sledeće godine biti domaćin samita zemalja članica NATO-a.

Kako je rekla, Litvanija i druge baltičke države, Letonija i Estonija, kojima se nekada vladalo iz Moskve, a sada su deo i NATO-a i EU, bile su bolje pripremljene da izdrže ruski napad od invazije 24. februara na Ukrajinu.

"Međutim, izbor ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu izazvao je strah da bi to mogao učiniti i na Baltiku. Teško je reći da postoji nešto što ne bi uradio", rekla je Šimonite.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.