Šiling: Bosance smo ostavili na cedilu, Srbi su danas najpametniji

Izvor: Blic, 25.Feb.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiling: Bosance smo ostavili na cedilu, Srbi su danas najpametniji

Zemlje bivše Jugoslavije su daleko od članstva u Evropskoj uniji. Tu se uopšte ne može govoriti o vladavini prava. To je čisto politička stvar, i ta čisto politička stvar neće uspeti, jer se zasniva na lažnim pretpostavkama. Morate sebi pretpostaviti šta to psihološki znači za sve te ljude - kaže bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling, nekadašnji ministar u vladi Helmuta Kola.

Kako kaže, "Bosance smo ostavili na cedilu, nismo ih zaštitili, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << niti smo im dali oružje da se sami brane".

- Potom su oni dobili Dejton. Time su oni, koji su bili napadnuti i oni koje su nameravali osvojiti, sada poslednji u redu za ulazak u EU. Srbi su danas najpametniji. Oni imaju najbolju politiku, politiku koja je superiorna, i oni će biti pobednici, kao što su to nameravali u vreme Miloševića, ali sa katastrofalnim sredstvima. Danas to rade umešnom diplomatijom, mudro i istrajno - navodi on u intervjuu za radio "Dojčlandfunk", prenosi N1.

Kako kaže, za istrajnost svojstvena je igranju šaha, "gde znate da morate razmišljati, ne samo o sledećem, već i o naredna dva, tri, četiri poteza, odgovornima u EU oduzima svaku radost".

- Amerikancima je žao i oni kažu da je Balkan evropsko predvorje, a ne njihovo. Sigurno da možemo razumeti sve strane, samo će predstavnici EU to osetiti na svojoj koži, jer već danas imamo takvu situaciju da se ne može reći da je došlo do evropeizacije Bosne i zapadnog Balkana, nego da je došlo do balkanizacije Evrope. To bi mogao biti kraj priče ako se u jednom trenutku ne priberemo i pravilno ne rešimo ova pitanja u skladu sa našim vrednostima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu - naveo je on.

Švarc Šiling je u u takozvanoj "Kolovoj Republici" bio ministar za telekomunikacije, ali je krajem 1992. demonstrativno napustio tu poziciju, pošto je bio "besan zbog toga što je koalicija demohrišćana i liberala, učinila premalo da zaustavi ubijanje tokom raspada Jugoslavije".

U tekstu se navodi da je Švarc Šiling smatrao da je "Nemačka bila obavezna da zaustavi ekspanziju Srbije na Balkanu i to u okviru NATO", a da je "kao međunarodni medijator i visoki predstavnik u BiH kasnije pokušavao da pretvori BiH u funkcionalnu i održivu državu".

- Raspad Jugoslavije u početku nije imao nikakve veze sa nama. To je bilo unutrašnje - političko pitanje na Balkanu. Ali, Slobodan Milošević je komunističku ideologiju zamenio etničkom ideologijom i rekao: Svaki deo zemlje gde žive Srbi treba da postane srpski. Svi mi smo mislili da on to ne misli ozbiljno, ali je on to ustvari mislio vrlo ozbiljno. Mi tada nismo ništa uradili, iako smo na svojoj strani imali najjaču alijansu na svetu, NATO - rekao je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.