Izvor: Blic, 29.Nov.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto: Srbiji otvoriti još tri poglavlja do kraja godine, proširenje nam je potreno odmah

Mađarska se zalaže za hitno proširenje Evropske unije, izjavio je danas u Varšavi mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, ističući da EU treba da otvori još tri poglavlja u pregovorima sa Srbijom do kraja godine.

Zemlje Višegradske grupe zabrinute su zbog navoda predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, koji sugerišu da u narednih pet godina ne bi trebalo da bude proširenja Evropske unije, rekao je Sijarto na sastanku ministara Centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Jugoistočne Evrope u Varšavi.

- EU ne bi trebalo da bude proširena za pet godina, već odmah - naglasio je Sijarto i naveo da je proširenje ključno za jačanje zajednice, a njegovo usporavanje bi donelo rizike po bezbednost i ekonomiju, prenosi MTI.

Kako bi se ubrzao proces proširenja, Mađarska predlaže da EU odmah počne pregovore sa Srbijom o otvaranju još tri poglavlja do kraja godine.

Prema njegovim rečima, EU bi trebalo da počne i pristupne pregovore sa Albanijom čim ta zemlja bude spremna, a ne 2018. godine.

Takođe bi trebalo ubediti Grčku da ne blokira više integraciju Makedonije, dodao je Sijarto.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.