Sijarto: Mađarska će učiniti sve da ubrza pristupanje Srbije

Izvor: RTS, 04.Dec.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto: Mađarska će učiniti sve da ubrza pristupanje Srbije

Mađarska vidi političke, ekonomske i bezbednosne rizike ukoliko EU ne uspe da ubrza proširenje, a Mađarska će uložiti maksimalne napore da ubrza proces pristupanja Srbije, poručio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je da će Mađarska uložiti maksimalne napore kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi ubrzala proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Sijarto je to rekao posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova tri zemlje Višegradske grupe – Češke, Poljske i Slovačke, kao i predstavnicima vlada Bugarske, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije i Srbije, koju je predstavljala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Sijarto je, govoreći o Zapadnom Balkanu, ukazao da bi proširenje EU trebalo ubrzati "kao najbolji način da se savladaju tenzije u regionu".
"Mađarska vidi političke, ekonomske i bezbednosne rizike ukoliko EU ne uspe da ubrza proširenje, a Mađarska će uložiti maksimalne napore da ubrza proces pristupanja Srbije", istakao je šef mađarske diplomatije, prenosi MTI.
Sijarto je naglasio da snaga EU leži u snažnoj centralnoj i jugoistočnoj Evropi.
"Nemamo se čega stideti kad je reč o osnaživanju EU", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji na novinare.
Takođe je rekao da je, postižući privredni rast iznad proseka EU, centralna Evropa umnogome doprinela oporavku Evrope, istakavši da taj region ima opravdane osnove za očekivanja u pogledu EU uključujući održavanje zone Šengena i ubrzanje daljih evropskih integracija.
U očekivanja od EU ubrojao je i pomoć u garantovanju energetske bezbednosti centralne Evrope, izrazivši očekivanje da će EU pomoći u diverzifikovanju energetskih izvora jer su, kako je zaključio, potrebne nove rute za transport energije kako bi se postigao pomak po pitanju energetske bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sijarto: Mađarska će uciniti sve da ubrza pristupanje Srbije

Izvor: Blic, 04.Dec.2017

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da će Mađarska uložiti maksimalne napore kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji...Sijarto je to rekao posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova tri zemlje Višegradske grupe - Češke, Poljske i Slovačke, kao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.