Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2016, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šidlo: EU rastragana krizama zbog lošeg upravljanja u EK i EP i Tuska

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je da Evropsku uniju rastrganu krizamanisu u stanju da reformišu sadašnji čelnici u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu, kao ni suviše uzdržani predsednik Evropskog saveta bivši poljski premijer Donald Tusk koji teško da će dobiti podršku svoje zemlje za drugi mandat načelu EU.

"Potreban nam je veoma jak vođa koji će umeti da pokrene reformu EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kada posmatram dosadašnju aktivnost Tuska i kada razgovaram sa njim o nužnosti tih promena Donald Tusk je stalno suzdržan. On je zadovoljan time kako stvari stoje sada. Za Poljsku jeto neprihvatljivo", kazala je sinoć Šidlo u intervjuu za ultrakatoličku poljsku televiziju TV Trvam.

Poljska premijerka ocenila je da je za to što EU neprestano potresaju krize krivaslabost i nespobnost njenih čelnika i da su EU da izađe iz krize neophodni noviljudi.

"EU rastrgana neprestano nekim krizama plod je između ostalog slabog vođstva. Ikada je u pitanju Evropska komisija, Evropski parlament i sam predsednik Evropskogsaveta. Vidi se da se to vođstvo nije pokazalo kao dobro i ne ume da izađe na krajsa najtežim izazovima koji su pred nama", kazala je Šidlo.

Premijerka je upozorila na rizik da ovo rukovodstvo EU ne uspe da izađe na kraj ni sa Bregzitom.

"Procesa kao što je Bregzit još nije bilo u istoriji i zato je suštinski bitno ko vodi EU. Biće potrebno umeće da se sprovede taj proces a da se EU ne raspadne zato štoje u interesu Poljske da Unija bude jaka i reformisana", kazala je poljska premijerka.

Poljska i Mađarska predlažu radikalnu promenu EU i to izmenom osnovnog sporazuma da se pretvori u labavu zajednicu jakih nacionalnih država okupljenih oko privredne saradnje i zajedničkog tržišta, sa zajedničkom odbranom ali bez prava evropskih institucija da nadgledaju poštovanje demokratskih evropskih vrednosti i pravnu državu u članicama.

Donaldu Tusku ističe mandat predsednika Evropskog saveta naredne godine a konzervativne poljske vlasti stranke Pravo i Pravda stavljaju do znanja da ga Poljska neće podržati u kandidaturi za drugi mandat.

"Prave od mene javnog neprijatelja broj jedan", prokomentarisao je kratko Tusk u čije vreme, dok je stajao na čelu liberalne Građanske platforme i dva mandata bio premijer Poljske od 2007. do 2014. godine sada vladajuća evroskeptična stranka Pravo i Pravda nije uspela osam godina da pobedi ni na jednim izborima od lokalnih do parlamentarnih.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.