Sezona krstarenja Dunavom

Izvor: RTS, 20.Jun.2012, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezona krstarenja Dunavom

Plovidba Dunavom hit za turiste iz zemlje i regiona. Posle dve decenije, uvedena redovna linija do Đerdapa.

Počela je sezona krstarenja na Savi i Dunavu. Posle mnogo godina uspostavljena je i redovna turistička linija do Đerdapa. Za te izlete posebno su zainteresovani domaći turisti, ali i gosti iz nekadašnjih jugoslovenskih republika. 

Nije što je naš, ali deo Dunava koji protiče kroz Srbiju - najlepši je. To kažu i strani turisti koji kruzerima plove od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nemačke do Crnog mora. Turističke linije od Beograda do Đerdapa nije bilo godinama. 

Zatim je počela povremeno da se organizuje, a od ovog leta uspostavljena je redovno. Aranžmani - od jednodnevnih do trodnevnih, a započinju posetom Smederevu i Viminacijumu.

Posle toga, kako kaže Vladimir Vulićević iz "Krstarenja Srbijom", aranžman sadrži posetu Srebrnom jezeru, plovidbu kroz gornji tok Đerdapske klisure, pored Lepenskog vira do Donjeg Milanovca.

"Aranžman obuhvata i plovidbu kroz najatraktivniji deo uopšte, ja mislim u rečnom turizmu cele Evrope, tj. kroz donji tok Đerdapske klisure, kroz Mali i Veliki kazan, pored Decibelove glave do Trajanove table", kaže Vulićević.

Evropska unija podstiče sve regionalne turističke projekte, pre svih one u slivu Dunava.

"U svetlu činjenice da oko sto miliona ljudi živi u slivu Dunava, da se uz Dunav pruža put Rimskih careva, da se brojne manifestacije održavaju duž toka Dunava, već mnogo govori o tome koliki je to turistički potencijal", kaže Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Beogradskim rekama, tokom leta, krstariće desetak turističkih brodova. Planirano je nekoliko dnevnih polazaka.

Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda rekao je da su u večernjim terminima to određene zabave, noćna krstarenja koja su veoma interesantna, s obzirom da je Beograd lepo osvetljen.

"Ta vožnja je ove godine još atraktivnija od prethodnih jer ima dodatni efekat, a to je novi most", kaže Veselinov.

Srećna bova, kažu kapetani, nalazi se tačno na ušću Save u Dunav. Ako baš tu pomislite želju, ona će vam se i ostvariti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.