Severna Makedonija prva iz regiona dobija makrofinansijsku pomoć EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jul.2020, 16:17

Severna Makedonija prva iz regiona dobija makrofinansijsku pomoć EU

Evropska komisija i Severna Makedonija potpisale su Memorandum o razumevanju kojim se otvara put za isplatu makrofinansijske pomoći od 80 miliona evra toj zemlji Zapadnog Balkana, saoštila je danas Komisija.

To je prvi Memorandum potpisan u sklopu paketa makrofinansijske pomoći od tri milijarde evra koji je Komisija predložila kako bi se pomoglo desetorici partnera iz procesa proširenja i susedstva EU da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ograniče ekonomske posledice pandemije koronavirusa.

Makrofinansijska pomoć će biti dostupna u vidu dugoročnih zajmova pod veoma povoljnim uslovima.

Ta sredstva će doprineti jačanju makrofinasijske stabilnosti i pomoći u ublažavanju socio-ekonomskih posledica pandemije, navela je Komisija.

Program makrofinansijske pomoći Severnoj Makedoniji ukupno je vredan 160 miliona evra.

"EU je posvećena borbi protiv pandemije korona virusa i unutar, i izvan svojih granica. Stojimo solidarno sa Severnom Makedonijom - zajedno smo jači", istakao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Uslov za isplatu druge, poslednje tranše, biće sprovođenje politika dogovorenih između EU i Severne Makedonije a koje su navedene u Memorandumu.

Reč je, pored ostalih, o politikama povezanim sa jačanjem fiskalne uprave i transparentnosti, borbom protiv korupcije, unapređenjem nadzora finansijskog sektora, unapređenjem poslovnog okruženja, borbom protiv nezaposlenosti mladih.

Program pomoći biće dostupan u periodu od godinu dana, navela je Evropska komisija.

Srbija jedina u regionu nije tražila makrofinansijsku pomoć EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.