Severna Makedonija menja ustav zbog EU? Po zahtevu Sofije...

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 21:07

Severna Makedonija menja ustav zbog EU? "Po zahtevu Sofije..."

Premijer S.Makedonije Dimitar Kovačevski razgovarao je sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihaelom Rotom o "procesu usvajanja ustavnih izmena".

U saopštenju piše da je Rot "potvrdio čvrstu podršku Nemačke Severnoj Makedoniji na putu evropskih integracija" i ocenio da je sada vreme da ona "nastavi odlučno napred dok se ne ispuni strateški cilj - članstvo u Evropskoj uniji".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Severna Makedonija, istakao je, "treba da prepozna važnost istorijskog trenutka" da je "od ključne važnosti da napravi korak napred u procesu evropskih integracija koji će obezbediti sigurnu evropsku budućnost za njene građane".

"Nemačka vidi Severnu Makedoniju kao sastavni deo EU i zemlju čije težnje i napredak zaslužuju da budu nagrađeni članstvom u velikoj evropskoj porodici", rekao je predsednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga.

Premijer Kovačevski je, navodi se, izrazio veliku zahvalnost zbog dugogodišnje kontinuirane podrške Nemačke, pozdravljajući donošenje Rezolucije Bundestaga o Severnoj Makedoniji kojom se "potvrđuje nedvosmislena podrška pridruživanju EU Severne Makedonije sa sopstvenim makedonskim identitetom, jezikom, kulturom i istorijom kao delom evropskog mozaika".

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da po zahtevu Sofije unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća kolicija SDSM i DUI nema neophodnu podršku opozicione VMRO DPMNE.

U Sobranju je polovinom avgusta počela plenarna sednica o tome, ali je glasanje odloženo na neodređeno vreme dok vladajuća kolicija ne obezbedi dvotrećinsku većinu, za šta su joj potrebni i glasovi poslanika najveće makedonske opozicione partije.

Neformalni rok za usvajanje ustavnih amandmana je kraj ove godine da bi bi druga Međuvladina konferencija Severne Makdonije i EU bila poosle završetka "skrininga" koji je planiran za novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.