Šest premijera saglasni o glavnim saobraćajnim koridorima

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest premijera saglasni o glavnim saobraćajnim koridorima

Premijeri Zapadnobalkanske šestorke danas su u Briselu postigli potpunu političku i ekonomsku saglasnost o izgradnji ključnih transportnih koridora na Zapadnom Balkanu koji će vremenom biti potpuno uklopljeni u transportnu mrežu unutar EU.

To su saopštili evropski komesari Johanes Han i Violeta Bulc po završetku sastanka premijera pet država Zapadnog Balkana, među kojima je bio i srpski premiejr Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vučić, i Kosova.

" Počela konferencija. Ovi projekti će povezati ljude, kompanije će raditi zajedno. To će ojačati ekonomsku i političku stabilnost regiona", napisao je na svom Tviter nalogu Vučić.

Ови пројекти ће повезати људе,компаније ће радити заједно.То ће ојачати економску и политичку стабилност региона #WB6 pic.twitter.com/LQetBYAARW

U toku je radni ručak, a očekuje se da potom bude održana konferencija za novinare.

Han je naglasio da će ove godine Evropska unija izdvojiti 130 miliona evra za izgradnju transportne mreže na Zapadnom Balkanu, a u idućih nekoliko godina će se obezbediti milijardu evra finansijskih olakšica, pozajmica i drugih vrsta sredstava u tu svrhu.

Na pitanje novinara kako će na mapama projekata biti obeležena granica Kosova sa Srbijom Han je rekao da će "različite tačke u evropske mape biti ucrtane u skladu sa ustaljenim postupcima kakve je EU primenjivala u prethodnim godinama i uz poštovanje tekućih nivoa odlučivanja unutar EU".

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc je precizirala da će u junu ove godine na sastanku čelnika zemalja Zapadnog Balkana u Rigi biti utvrdjeni vremenski prioriteti izgradnje koridora i cele mreže saobraćaja na Zapadnom Balkanu.

Bulc je rekla da će takođe biti utvrđena pitanja upravljanja koridorima, efikasnosti koridora i putne saobraćajne bezbednosti i drugih važnih pratećih pitanja.

Premijeri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije su na sastanku usvojili zajedničku izjavu u kojoj se ističe da "poboljšanje povezanosti u okviru regiona, kao i sa EU, jeste ključni činilac za ostvarenje privrednog rasta i otvaranje radnih mesta".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: EU prihvatila projekte Srbije

Izvor: Mondo, 21.Apr.2015

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zadovoljan je današnjim zapadnobalkanskim samitom u Briselu i ističe da je EU prihvatila infrastrukturne projekte Srbije...Foto: BETAPHOTO/European Commission/jennifer Jacquemart/DS.."Zadovoljni smo jer su naši predlozi prihvaćeni, EU će učestvovati u...

Nastavak na Mondo...

Saglasnost o ključnim koridorima Zapadnog Balkana

Izvor: EurActiv Srbija, 22.Apr.2015, 10:42

Premijeri Zapadnobalkanske šestorke 21. aprila su u Briselu postigli potpunu političku i ekonomsku saglasnost o izgradnji ključnih transportnih koridora na Zapadnom Balkanu koji će vremenom biti potpuno uklopljeni u transportnu mrežu unutar EU. To su saopštili evropski komesari Johanes Han i Violeta...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.