Saglasni o glavnim saobraćajnim koridorima

Izvor: Akter, 21.Apr.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saglasni o glavnim saobraćajnim koridorima

Premijeri Zapadnobalkanske šestorke su u Briselu postigli potpunu političku i ekonomsku saglasnost o izgradnji ključnih transportnih koridora na Zapadnom Balkanu

To su saopštili evropski komesari Johanes Han i Violeta Bulc po završetku sastanka premijera pet država Zapadnog Balkana, među kojima je bio i srpski premiejr Aleksandar Vučić, i Kosova.

Han je naglasio da će ove godine Evropska unija izdvojiti 130 miliona evra za izgradnju transportne mreže na Zapadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Balkanu, a u idućih nekoliko godina će se obezbediti milijardu evra finansijskih olakšica, pozajmica i drugih vrsta sredstava u tu svrhu.

Na pitanje novinara kako će na mapama projekata biti obeležena granica Kosova sa Srbijom Han je rekao da će "različite tačke u evropske mape biti ucrtane u skladu sa ustaljenim postupcima kakve je EU primenjivala u prethodnim godinama i uz poštovanje tekućih nivoa odlučivanja unutar EU".

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc je precizirala da će u junu ove godine na sastanku čelnika zemalja Zapadnog Balkana u Rigi biti utvrđeni vremenski prioriteti izgradnje koridora i cele mreže saobraćaja na Zapadnom Balkanu.

Bulc je rekla da će takođe biti utvrđena pitanja upravljanja koridorima, efikasnosti koridora i putne saobraćajne bezbednosti i drugih važnih pratećih pitanja.

Premijeri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije su na sastanku usvojili zajedničku izjavu u kojoj se ističe da "poboljšanje povezanosti u okviru regiona, kao i sa EU, jeste ključni činilac za ostvarenje privrednog rasta i otvaranje radnih mesta".

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Šest premijera saglasni o glavnim saobraćajnim koridorima

Izvor: Blic, 21.Apr.2015

Premijeri Zapadnobalkanske šestorke danas su u Briselu postigli potpunu političku i ekonomsku saglasnost o izgradnji ključnih transportnih koridora na Zapadnom Balkanu koji će vremenom biti potpuno uklopljeni u transportnu mrežu unutar EU...To su saopštili evropski komesari Johanes Han i Violeta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.