Šepić: BiH u timu sa 28 najrazvijenijih zemalja

Izvor: Cafe.ba, 10.Mar.2015, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šepić: BiH u timu sa 28 najrazvijenijih zemalja

SARAJEVO - Ako trenutnu bosanskohercegovačku političku utakmicu uporedimo sa bilo kojom sportskom utakmicom, onda smo mi političari ekipa BiH, a protivnička ekipa teška društveno-ekonomska situacija, nezaposlenost i zastoj na putu ka punopravnom EU i NATO članstvu, navodi u svom blogu potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije te stranke Senad Šepić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba <<

Šepić podsjeća da je prije dvije sedmice u Sarajevu boravila visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federika Mogerini. Dodaje da je „bh. političkim igračima u ovoj utakmici vrlo direktno ponudila podršku EU institucija i 28 zemalja članica EU“.

Podržaće, navodi Šepić, proces stabilizacije političke situacije u našoj zemlji, ali „očekuju što brže imenovanje vlada na svim nivoima u BiH i pokretanje široke rasprave o početnim društveno-ekonomskim reformama“. O reformama koje će finansijski podržati, a koje će otvoriti prostor za razvoj poduzetništva, porast stranih investicija, veći nivo zaposlenosti, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, bolji penzioni sistem, kvalitetniji sistem zdravstvene zaštite i efikasniju administraciju.

''Od nas se očekuje i da predložimo infrastrukturne i energetske projekte od regionalnog značaja, a koji bi pomogli pokrenuti ekonomiju BiH i regiona. I u narednih nekoliko godina trajno uvezali region zapadnog Balkana i EU. I trajno nas stabilizirali'',  navodi Šepić.

Sportskim žargonom objašnjeno, dodaje on, "uz naš tim je prije dvije sedmice stao blok od 28 najrazvijenijih zemalja Evrope".

Šepić ističe da je u zadnje dvije sedmice bilo i previše onih koji su insistirali na pitanjima koja nam skreću pažnju i fokus sa terena.

''Bilo je poziva za federalizaciju, snova o trećim entitetima, ratnim skupštinama i ustavnim reformama. I brojanja ministarstava. I vrlo brzo svi smo se našli u medijskom kolu rasprava o pitanjima koja će nas, ako javna rasprava nastavi, posvađati. I koja nam neće pomoći da preokrenemo loš rezultat u borbi za više poslova, brži put ka članstvu u EU i NATO-u i stabilizaciji poličke situacije u zemlji'', navodi Šepić u svom blogu.

Dodaje da, dok je nova Predsjednica Republike Hrvatske tokom posjete Sarajevu ostavila dojam kako će pomoći da ostanemo fokusirani na teren i loptu, iz Evropskog parlamenta procurili su (navodni) amandmani članova ove važne EU institucije koji dolaze iz Republike Hrvatske.

''Ne želim ulaziti u sadržaj amandmana, ali želim biti do kraja jasan - ekonomska situacija svih naroda i građana BiH je najvažnija za našu budućnost. Zbog toga u ovom trenutku moramo ostati fokusirani na stabilizaciju političke situacije. Samo politički stabilna zemlja može popraviti društveno-ekonomsku situaciju i izboriti se protiv korupcije i organizovanog kriminala'', navodi Šepić.

Dodaje kako drži da je ispravno što od višedecenijskog prijatelja BiH, Evropskog parlamenta, očekuje da nam pomogne da fokus zadržimo na stabilizaciji prilika i zemlje, na socio-ekonomskim temama i borbi protiv korupcije koja ovu zemlju razara.

Šepić potcrtava da je mu je u razgovorima koje je imao s kolegama u Evropskom parlamentu zadnjih dana kazano kako nikakvi amandmani, ali ni nacrti, ne odražavaju poziciju Evropskog parlamenta. Već pojedinaca.

''Kazali su mi kako će samo tekst rezolucije koji usvoji plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta krajem aprila ili početkom maja biti i pozicija ove EU institucije. U kontaktima i pismu koje sam uputio izvjestiocu za BiH, Kristianu Dan Predi izrazio sam nadu da će taj završni dokument biti izraz podrške koju nam je u ime EU institucija i 28 zemalja članica prije dvije sedmice obećala Mogerini. I kako će tekst tog dokumenta biti usaglašen i u potpunosti fokusirani na novu incijativu EU za BiH'', navodi Šepić.

Nažalost, dodaje on, oni koji žele da „zadrže BiH u blatu“, uporno prebacuju fokus na ona pitanja oko kojih trenutno nema dogovora. Predugo čekanje na uspostavljanje vlasti u BiH je najbolji dokaz da fokus nije na građanima i njihovim zahtjevima.

''Takođe, ponašanje hrvatskih europarlamentaraca (i iz lijeve i iz desne političke grupacije) i u ovom momentu ponovo otvaranje priče o federalizaciji BiH dokaz je da oni slabo razumiju BiH i nemaju baš ispravan put kako pomoći našoj zemlji i onima za koje se deklarativno zalažu, a kojih je zbog loše ekonomske situacije u našoj zemlji svaki dan sve manje'' smatra Šepić.

Ne možemo se oteti dojmu, ističe on u svom blogu, da komšije evroparlamentarci ovu instituciju, Evropski parlament, ne koriste za predstojeću kampanju u svojoj zemlji i da se ponekad ponašaju kao da se nalaze u nacionalnom parlamentu, i to devedesetih godina.

''Deklaracija HNS je bježanje od stvarnosti i odgovornosti za građane, bježanje od ekonomskih i socijalnih reformi. Ravnopravnost, naravno. Ali za sve i na čitavom prostoru zemlje, a ne dijeljenje države kako bi neki bili ravnopravniji od drugih u vlastitom toru'', napisao je u svom blogu Senad Šepić, potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije SDA.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.