Šengen: Kontrole samo konsenzusom

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šengen": Kontrole samo konsenzusom

Varšava -- Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU dogovorili da će obnavljanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora biti moguće samo u vanrednim situacijama.

Takva opcije je moguća samo na osnovu zajedničke odluke svih članica i na vrlo kratko vreme.

"Šengenski sistem i sloboda kretanja bez pasoša od Finske do Portugalije je neizmerno dragoceni dar koji smo poklonili građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU. Mi želimo da ga očuvamo i da izbegnemo jednostrane odluke", kazala je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem.

Komesarka je naglasila da je slučaj Danske koja je obnovila kontrole doneo možda i nešto pozitivno - da svi uvide koliko je šengenska sloboda kretanja važna i da svi žele da je očuvaju.

Predlog izmene nekih šengenskih mehanizama koji priprema Malmstrem i podneće ga u ime Evropske komisije u septembru, prema rečima poljskog ministra unutrašnjih poslova Ježija Milera, polazi od toga da obnavljanje kontrola na unutrašnjim granicama može da bude samo onaj poslednji pojas za spasavanje.

"Odluka o obnavljanju kontrola moraće da bude zajednička, na osnovu jasno određenih kriterijuma i samo u vanrednim situacijama", kazao je Miler i dodao da je to današnji jednoglasni dogovor ministara.

Poljski ministar rekao je da se i Francuska zalaže za pristup Poljske, koja kao predsedavajuća zemlja do kraja godine želi da usmeri debatu i odluke o reformi šengena ka tome da budu bolje obezbeđene spoljne granice.

"Mi nemamo problem sa šengenom, nego sa izbeglicama", kazao je Miler i upozorio da taj problem nema veze sa proširenjem šengenskog prostora te da je ubeđen da će u njega ući i Rumunija i Bugarska.

"Obe prolaze uspešno testove sposobnosti da obezbede spoljašnje granice Unije i izveštaji evropske agencije Fronteks idu im u prilog", kazao je Miler.

Današnji sastanak nije doneo veći pomak u pitanju ujednačavanja sistema odobravanja azila.

"Potreban nam je zajednički sistem azila. Suviše mnogo je razlika kako se tretiraju kandidati za azil u raznim zemljama", kazala je Malmstrem, ali je priznala da to napreduje polako i uz teškoće.

Ministri unutrašnjih poslova razmatrali su danas i problem sintetičkih droga, pre svega onih koje se prodaju legalno a zemlje EU ne stižu da ih stavljaju na liste zabranjenih, jer se stalno pojavljuju nove.

"Samo u poslednjih pet godina se pojavilo u EU 120 novih sintetičkih droga. Naši pokušaji da ih zaustavimo su spori", kazala je evropska komesarka pravde Vivijen Reding.

Ona je upozorila da su te psihoaktivne supstance koje se prodaju legalno odgovornost Evrope, jer se većina proizvodi tu i iz Evrope izvozi u treće zemlje.

"Problem je i prodaja jer nijedna zemlja taj problem ne može da reši sama. Ako se spreči prodaja, kao što je uspelo Poljskoj, ona samo pređe granicu a za njom i mladi a mogu da je nabave takođe i preko interneta", kazala je Reding.

Neformalni sastanak ministara nastavlja se sutra kada će se u tom poljskom gradu na Baltiku okupiti ministri pravde.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obnavljanje granica u EU samo zajedničkom odlukom

Izvor: Blic, 18.Jul.2011

VARŠAVA - Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU na neformalnom redovnom sastanku u Sopotu dogovorili su se danas da će obnavljanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora biti moguće samo u vanrednim situacijama, na osnovu zajedničke odluke svih članica i na vrlo kratko vreme. .."Šengenski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.